NYT: Facebook tiesi vilpistä, mutta vaikeni – palkkasi PR-firman mustamaalaamaan vastustajiaan

Julkaistu:

Facebook
Facebook oli tietoinen venäläisten toiminnasta Yhdysvaltain presidentinvaalien alla. Ongelmien paljastamisen sijana yhtiö aloitti kampanjan ongelmien peittelemiseksi ja kriitikoiden mustamaalaamiseksi, kertoo New York Times.
Facebook tiesi venäläisten toiminnasta palvelussaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin liittyen huomattavasti enemmän kuin yhtiö kertoi julkisuuteen, paljastaa The New York Times -sanomalehti laajassa artikkelissaan.

Keväällä 2016 Facebookin silloisen tietoturvajohtaja Alex Stamosin vetämä ryhmä sai selville, että venäläiset hakkerit ovat tutkineet Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin liittyvien henkilöiden Facebook-tilejä. Kuukausia myöhemmin ryhmä löysi myös venäläishakkereiden perustamia Facebook-tilejä, joiden kautta jaettiin toimittajille tietoja demokraattien palvelimilta varastetuista sähköposteista.
Jatkotutkimuksissa venäläishakkerien toiminnan huomattiin olevan paljon laajempaa kuin mitä oli aiemmin luultu. Yhtiö ryhtyi vastatoimiin peitelläkseen ja vähätelläkseen vähitellen julki tulevia paljastuksia. Yhtiön tarkoituksena oli välttää muun muassa sen toimintaa rajoittavien lakien säätäminen.

Facebookin perustaja ja johtaja Mark Zuckerberg suostui Yhdysvaltojen senaatin ja EU:n kuultavaksi, ja yhtiö käynnisti Washingtonissa lobbauskampanjan operatiivisen johtajansa Sheryl Sandbergin johdolla. Lokakuussa 2017 Facebook palkkasi Definers Public Affairs -nimisen pr-yhtiön, joka pyrki keräämään Facebookille myönteistä julkisuutta sekä mustamaalaamaan sen arvostelijoita ja kilpailijoita.
Definers levitti muun muassa artikkeleita, joissa moitittiin Googlen ja Applen toimintaa ja käyttäjien yksityisyydensuojan puutteita. Pr-yhtiö levitti myös salaliittoteorioita, joissa väitettiin miljardööri George Sorosin olevan laajan Facebookin vastaisen kampanjan takana. Soros oli arvostellut Facebookia ja Googlea, ja vaatinut niiden toiminnan tiukempaa valvontaa.

Avoimesti demokraatteja kannattava Soros on amerikkalaisten konservatiivien vihan kohde, sillä hän on ollut erilaisten liberaalien hankkeiden ahkera rahoittaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt