Kommentti: Kun Youtube uhkailee videoiden pimentämisellä, se toimii kuin iso poika hiekkalaatikolla - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kun Youtube uhkailee videoiden pimentämisellä, se toimii kuin iso poika hiekkalaatikolla

Youtube uhkasi EU:ta videoiden pimentämisellä. Sen toimintatapa on hiekkalaatikoilta tuttu, ja yhtiön toiminta on kaukana siitä avoimesta internetistä, jollaisen esitaistelijaksi se haluaa profiloitua, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.

13.11.2018 14:26

Youtube antoi vastauksensa EU:n uudistettuun tekijänoikeusdirektiiviin. Se oli ehkä jopa odotettuakin jyrkempi. Youtuben toimitusjohtaja Susan Wojcicki väläytteli mahdollisuuksia panna piuhat poikki EU:n suuntaan.

Kyse on riidasta tunteita herättävän tekijänoikeuspaketin 13. artiklaan liittyen. Se velvoittaa internet-palvelut suodattamaan kaiken niihin ladatun sisällön ennen julkaisua tekijänoikeusloukkausten varalta.

Artikla 13 on saanut myös lisänimen ”meemikielto”, sillä sen katsotaan olevan vapaan internetin hengen vastainen. Meemit eli elävät ja muuntuvat nettivitsit perustuvat yleensä muiden luomaan aineistoon.

Tästä huolimatta riidassa ei ole kyse ”vapaa internet vastaan EU” -asetelmasta. Kyse on ”amerikkalaiset pörssijätit vastaan EU” -asetelmasta.

Youtuben sisällön pimentäminen on kova uhkaus. Palvelu on kasvanut niin suureksi, että se pystyy vetoamaan omaan tärkeyteensä ihmisille. Se on vahva vipuvarsi, sillä kukapa haluaisi tuubin pimentyvän? Näin tehdessään Youtube turvautuu hiekkalaatikoilta tuttuun logiikkaan. Sielläkin kannattaa olla se iso ja suosituin kaveri.

 Nyt on meneillään taistelu ihmisten sydämistä ja sympatioista.

Youtuben ja Facebookin ansaintalogiikka perustuu siihen, että ne tekevät rahaa toimimalla julkaisualustana käyttäjiensä luomille sisällöille. Mutta samalla tavalla ne tekevät rahaa sillä, että ihmiset julkaisevat toisten tekemää materiaalia kuten omaansa.

Youtube tekee muun muassa itse rahaa Youtube Music -palvelussaan ”käyttäjien lataamalla sisällöllä”, eli satunnaisten ihmisten palveluun lataamalla muiden tekemällä musiikilla.

Samaan aikaan Youtube on nihkeämpi korvausten maksaja musiikin osalta kuin esimerkiksi Spotify (joka sekään ei ole synnitön). Tiukat sopimukset estävät osapuolia puhumasta korvaussummista, mutta IS:n useasta lähteestä saaman tiedon mukaan Youtuben maksamat korvaukset ovat pieniä verrattuna muiden suoratoistopalvelujen vastaaviin.

Kerätään sympatiapisteitä

Mitä tulee imagonhallintaan ja sympatiapisteiden keräämiseen, Youtube ja Google ovat mestareita divaritason EU:hun verrattuna.

Muistettakoon vaikka, että viime vuonna Youtube ja Teosto ajautuivat kahnaukseen, minkä seurauksena Youtube pimensi suomalaisia musiikkivideoita. Tarinan pahikseksi leimautui Teosto.

Useimmilta unohtuu se, että suomalaiset artistit saivat ensimmäisen kerran Youbelta korvauksia vasta vuonna 2013 syntyneen sopimuksen jälkeen. Sitä ennen palvelusta ei ollut herunut suomalaisille killinkiäkään.

Osittain konflikti saattaa johtua siitä, että Youtube oikeasti pelkää asemansa puolesta. Jos siellä ei pysty enää julkaisemaan vapaasti mistä vain olevaa aineistoa, materiaali valuu toisaalle – siihen ”oikeasti vapaaseen internetiin”. Se on iso menetetty bisnes Youtubellekin.

Mitä todennäköisimmin EU ja Youtube päätyvät kompromissiin uhkailuvaiheen jälkeen. Internetiä on vaikea padota, eivätkä meemit katoa mihinkään jatkossakaan.

Nyt on pelottelun ohella meneillään taistelu ihmisten sydämistä ja sympatioista. Kumman puolella sinä olet? Epämääräisen ja etäisen EU:n vai amerikkalaisten pörssijättien?

Kun teet valintasi, pidä mielessä, että kumpikaan niistä ei ole sama kuin vapaa internet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?