Youtuben toimitusjohtaja Susan Wojcicki varoittaa EU:n meemikiellon seurauksista - Digitoday - Ilta-Sanomat

Youtubelta suora uhkaus: ”EU-kansalaiset ovat vaarassa jäädä ilman videoita”

Google varoittaa, että EU:n tekijänoikeusuudistus voi olla sille yksinkertaisesti liian kallis. Viulut saattaa maksaa tavallinen Youtuben käyttäjä.

13.11.2018 13:09

Googlen videopalvelu Youtuben toimitusjohtaja Susan Wojcicki ottaa voimakkaasti kantaa Euroopan parlamentin syyskuussa hyväksymää tekijänoikeusuudistusta vastaan. Uudistuksen artikla 13 velvoittaa internet-palvelut suodattamaan kaiken niihin ladatun sisällön ennen julkaisua tekijänoikeusloukkausten varalta. Artikla 13:sta on käytetty myös harhaanjohtavaa nimitystä ”meemikielto”.

Wojcickin blogikirjoituksen mukaan artikla 13:n tavoitteet ovat sinänsä kannatettavia, mutta "sen tahattomilla seurauksilla on perusteellisia seurauksia satojen tuhansien ihmisten elinkeinoon".

Toimitusjohtajan mukaan ongelma on se, että videoiden tekijänoikeudet eivät usein ole selviä ja silloin on mahdotonta odottaa, että videon julkaisualusta voisi tehdä oikeita päätöksiä. Hän ottaa esimerkiksi Despacito-musiikkivideon, jonka jotkut oikeuksienomistajat eivät edelleenkään ole tiedossa.

– Tämä epävarmuus tarkoittaa, että meidän on ehkä estettävä tällaisia videoita välttääksemme artikla 13:n tuoman vastuun. Kun tämän riskin kertoo Youtuben kokoluokalla, missä palveluun ladataan joka minuutti yli 400 tuntia videota, voivat potentiaaliset korvausvastuut olla niin suuria, että yksikään yritys ei voi ottaa sellaista taloudellista riskiä, Wojcicki korostaa.

– EU-kansalaiset ovat vaarassa jäädä ilman videoita, joita he katsoivat viime kuussa yli 90 miljardia kertaa. Ne olivat peräisin kaikkialta maailmasta, mukaan luettuna 35 miljoonalta eurooppalaiselta Youtube-kanavalta, Wojcicki jatkaa.

EU-parlamentin hyväksymä ehdotus on palautettu valiokuntaan EU-toimielinten välisiä neuvotteluja varten. Wojcicki toivoo, että on mahdollista löytää ratkaisu, missä sekä oikeuksienhaltijoita että videoiden tekijöitä suojellaan samaan aikaan.

Seuraavatko muut Youtubea?

Uudistuksen tavoitteena on, että se pakottaa Youtuben kaltaiset toimijat kohtelemaan taiteilijoita reilummin ja puuttumaan tiukemmin toistuviin tekijänoikeusloukkauksiin. Youtubea on myös syytetty suurten sisällöntuottajien suosimisesta ja siitä, että pienten ja uusien tuottajien on vaikea saada näkyvyyttä.

Monet näkevät Wojcickin kirjoituksen pelotteluna, jossa unohdetaan Youtuben ongelmat.

Youtube muun muassa tiedostaa asemansa varsin hyvin ja esimerkiksi tarjoaa kuunneltavaksi tuoreessa Youtube Music -palvelussaan estoitta käyttäjien lataamaa musiikkisisältöä – vaikkeivät oikeuksien haltijat itse olisi laittaneetkaan sitä saataville.

EU:n uudistuksen sivuvaikutuksista varoitettiin jo ennen ratkaisevia päätöksiä. On esimerkiksi epäilty, että jotkut verkkopalvelut saattavat yksinkertaisesti estää toimintansa EU-maissa sen sijaan, että ne joutuisivat rakentamaan kalliita suodatinjärjestelmiä ja kantamaan riskin luvattoman sisällön lataamisesta palveluun.

Monet puolestaan näkevät asian siten, että EU on harvoja mahteja maailmassa, jotka vastustavat amerikkalaisia nettijättejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?