Fi-verkkotunnusten alta löytyy huijausverkkokauppoja - osa drop catching -ilmiötä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Suomeen tuli uusi huijausilmiö – ”Siellä voi olla ihan mitä tahansa”

Aikaisemmin vain suomalaisille myönnettävien fi-verkkotunnusten alta voi löytyä ihan mitä tahansa. Huijauskapat ovat rantautuneet Suomeenkin.

13.11.2018 7:00 | Päivitetty 13.11.2018 15:48

Viestintäviraston valvomien fi-verkkotunnusten alle on alkanut ilmestyä huijauskauppoja. Esimerkiksi alkuperäisten omistajien hylkäämien kiteentaksi.fi- ja koylionseurakunta.fi-verkkotunnusten alle on avattu verkkokaupat.

Kauppoihin ei kuitenkaan kannata luottaa, eikä niistä tulisi tilata mitään. Viestintäviraston johtava asiantuntija Juhani Juselius kertoo, että kyse on Euroopassa jo parin vuoden ajan yleistyneestä huijausilmiöstä.

– Hakukoneet näyttävät aiemmin käytössä olleet tunnukset korkeammalla, ja monilla saattaa olla ne vielä kirjanmerkeissään, Juselius kertoo.

Monissa tapauksissa sivuilla käytetty kieli on oikein hyvää. Niiden tarkoituksena on yleensä kuitenkin viedä ihmisten rahat.

– Sellaisista jos tilaa, kuluttaja ei saa mitään tai parhaimmassakin tapauksessa jotain sinne päin. Eräässä tapauksessa kävelykengät tilannut henkilö sai 5 euron lenkkarit, Juselius sanoo.

Juseliuksen mukaan toiminnan takana ovat usein anonyymien verkkotunnusvälittäjien takaa toimivat kiinalaiset, joiden todelliseen henkilöllisyyteen ei pääse käsiksi. Viestintävirasto ei myöskään puutu fi-tunnusten alla olevien sivujen sisältöön sananvapaussyistä. Ainoastaan tunnuksissa oleviin tavaramerkkiloukkauksiin puututaan.

– Kuluttajan kannattaa pitää mielessään vanha nyrkkisääntö: ei ole olemassa euron iPhoneja. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että sivun osoite ja sisältö vastaavat toisiaan. Jos et ole varma, googlaa lisätietoja kaupasta, Juselius neuvoo.

Sivuja ei juuri kannata ilmiantaa, sillä viranomaisen toimintamahdollisuudet on rajalliset. Jos on antanut rahansa huijaussivulle, kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille. Silloinkin syyllisten kiinni jäämisen todennäköisyys on pieni, sillä näiden jäljittäminen on vaikeaa.

Koylionseurakunta.fi-huijauskaupan ulkoasu on kopioitu oululaisesta 7 vuoden ikäisestä Kipkop.fi-verkkokaupasta. Kauppaa pitävä yrittäjä Sanna Määttä kertoo Ilta-Sanomille olevansa tietoinen huijaussivustosta ja käynnistäneensä toimet sen poistamiseksi verkosta. Tämä on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

Huijausverkkokaupat ovat Juseliuksen mukaan osa suurempaa drop catchingiksi kutsuttua ilmiötä. Siinä vapautunut verkkotunnus rekisteröidään heti, ja sitä yritetään myydä takaisin sen entiselle omistajalle tai sivuille laitetaan mainoksia klikkaustulojen vuoksi. Pieni osa päätyy huijausverkkokaupoiksi.

Juseliuksella ei ole tietoa ilmiön koosta Suomessa. Nyt nähdyissä tapauksissa kumpikin verkkotunnus on rekisteröity heti vapautumisen jälkeen. Vapautumisen taustalla on Kiteen taksien siirtyminen osaksi Itä-Suomen taksivälitystä ja Köyliön yhdistyminen Säkylän kanssa.

Fi-verkkotunnusten myynti siirtyi vuonna 2016 Viestintävirastolta välittäjäyrityksille. Sen jälkeen verkkotunnuksia on voinut hakea kuka tahansa – myös ulkomailta käsin. Samalla vapautuivat aiemmin kielletyt verkkotunnukset.

Lue lisää:

Viestintävirasto mainostaa domain.fi-sivullaan fi-verkkotunnusta ”luotettavaksi suomalaiseksi valinnaksi”. Juseliuksen mukaan tämä viittaa tunnuksen tekniseen toimivuuteen.

– Siellä voi olla ihan mitä tahansa. Fi-verkkotunnuksellisissa kaupoissa pitää noudattaa ihan samaa varovaisuutta kuin muuallakin, Juselius sanoo.

Muokkaus klo 15.48: Juttua on täydennetty yrittäjä Sanna Määtän kommentilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?