Digitoday

HP paljastaa: Näitä asioita kannettavilta tietokoneilta halutaan nyt

Julkaistu:

Tietokoneet
Laitevalmistaja HP satsaa teknisen kehityksen lisäksi kannettavissaan muotoiluun ja ympäristöystävällisyyteen.
Laitevalmistaja HP:n mukaan muun muassa kulmikas muotoilu, jatkuva verkkoyhteys ja kasvava ympäristötietoisuus ovat lähiaikojen trendejä tietokonemarkkinoilla.

Esimerkkinä design-painotuksesta käy HP-läppärimalliston lippulaivaksi lokakuussa esitelty HP Spectre Folio, jossa on nahkaiset ulkokuoret. Pyöristetyt kulmat ovat HP:n mukaan mennyttä aikaa, sillä uusien Spectre-koneiden kulmat ovat kulmikkaasti ”timanttileikatut”.

Uutuuksien näytöt taipuvat taakse, jolloin laitteita voi käyttää tabletien tapaan.

HP:n Suomen toimitusjohtaja Jarkko Huhtaniitty uskoo, että jonkinlainen raja kannettavien tietokoneiden koossa on saavutettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nyt jo saadaan 14-tuumainen näyttö sovitettua 13-tuumaiseen runkoon, koska näytön reunat on saatu kutistettua niin pieneksi, Huhtaniitty arvioi.

– Siinä alkavat tulla vastaan jo käyttäjäkokemus ja fysiikan lait. Näytön pienentäminen paljoa enempää ei ole enää käytännöllistä. Todennäköisesti laitteita saadaan kuitenkin vielä jonkun verran ohennettua ja kevennettyä.

HP:n mukaan trendinä on myös tarve jatkuvaan nettiyhteyteen. Yhtiön myymistä yrityskoneista noin 20 prosentissa on lte-yhteys, tosin usein jälkikäteen toimitettavan moduulin avulla. Jatkossa laitteissa yleistyvät sim-korttimoduulien sijasta myös koneiden sisään rakennetut ohjelmoitavat eSim-yhteydet.

Lähivuosina yleistyvät 5g-verkot lisäävät huimasti verkkokapasiteettia ja kytkettävien laitteiden määrää. Todennäköisesti tämä tulee näkymään myös kannettavien tietokoneiden kehityksessä.

Nettiyhteyksien lisäksi myös tietoturvan merkitys on HP:n mukaan kasvanut sekä yksityis- että yrityskoneissa. Useissa uutuusmalleissa löytyykin erillinen kytkin nettikameran sammuttamiseksi. Lisäksi varsinkin toimistokoneissa voi kytkeä päälle HP:n kehittämän Sure View -näyttösuojatekniikan, joka vaikeuttaa näytön näkemistä sivusuunnasta.

Myös ääniohjaus tulee HP:n mukaan yleistymään puhelimien ja älykaiuttimien lisäksi myös tietokoneissa. Esimerkiksi noin puolet nettihauista tehdään vuonna 2020 jo puhuen, HP:lla arvioidaan. Suomessa tosin tullaan pienen kielialueen takia tässä kehityksessä hieman jäljessä.

Pelaamisen suosio kasvaa todennäköisesti edelleen, ja tietyssä mielessä myös vetää laitekehitystä. Tietokoneiden lisäksi markkinalle tehdään erilaisia lisälaitteita, kuten pelihiiriä ja kuulokkeita.

Ympäristönsuojelu on saanut viime viikkoina lisää huomiota kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n synkän raportin jälkeen.
Myös HP on alkanut korostaa kierrätystä.

– Kuluttajat ovat erittäin valveutuneita, ja ovat kiinnostuneita kierrätyksestä, Huhtaniitty sanoo.

– Pyrimme suunnittelemaan tuotteet niin, että mahdollisimman suuri osuus laitteista pystytään kierrättämään.

Yhtiön laitteissa on muun muassa alumiinirunko, joka on täysin kierrätettävää materiaalia.

”Hieno saavutus laskevassa markkinassa”

Laitevalmistajien kannalta kiinnostava trendi on myös kannettavien keskihinnan nousu.

Tämän vuoden tammi–lokakuussa esimerkiksi kannettavien tietokoneiden kappalemääräinen myynti on Suomessa pienentynyt prosentilla reiluun 295 000 laitteeseen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, mutta samaan aikaan kannettavien keskihinta on noussut viime vuoden 717 eurosta 5,4 prosentilla tänä vuonna 755 euroon, selviää Elektroniikan Tukkukauppiaiden kokoamasta tilastosta.

Huhtaniityn mukaan HP on menestynyt jopa yleistä markkinaa paremmin.

– Liikevaihto on kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana kasvanut yli 10 prosentilla, Huhtaniitty sanoo.

– Se on hieno saavutus kappalemäärillä mitattuna laskevassa markkinassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt