Digitoday

Näin käy puhelimen äänenlaadulle, kun kuulokeliitäntä poistuu

Julkaistu:

Kuulokkeet
Soundguys-verkkosivusto vertaili perinteisen johdollisen kuulokeliitännän ja bluetooth-signaalin äänenlaatua. Puhelinvalmistajien pihtailussa on kuitenkin myös mahdollisuus.
Apple, Google, Huawei, Sony ja nyt myös OnePlus ovat tehneet uusiin puhelimiinsa musiikinystävän kannalta selvän heikennyksen. Bluetooth-liitäntä ei pärjää äänenlaadussa kuulokeliitännälle, jonka kyseiset laitevalmistajat ovat poistaneet uusimmista puhelinmalleistaan. Tulos selviää Soundguys-verkkosivuston tekemistä mittauksista.

Äänen langattomaan siirtämiseen bluetoothin kautta on kehitetty useita erilaisia koodekkeja, joilla ääni pyritään välittämään laitteesta toiseen mahdollisimman hyvälaatuisena. Soundguys-sivuston mittauksien perusteella yksikään koodekki ei silti pärjännyt kaapeliliitännälle signaalin laadussa.

Langattomat yhteydet lisäävät ääneen esimerkiksi taustakohinaa ja leikkaavat pois korkeampia taajuuksia. Soundguys tosin toteaa, että puutteita ei välttämättä huomaa, jos kuuntelija on yli 24-vuotias, on huonokuuloinen tai meluisassa ympäristössä.

Oikea koodekki puhelimen vaatimuslistalle

Lähimmäksi langallisten kuulokkeiden tasoa koodekeista pääsivät Sonyn puhelimissaan, kuulokkeissaan ja useissa muissa langattomissa laitteissaan käyttämä LDAC 990 kbps sekä Qualcommin aptx HD, jota käytetään muun muassa Nokia Pro Wireless- sekä Koss Porta Pro Wireless -kuulokkeissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Applen käyttämä AAC toimii varmasti vain iPhone-puhelimissa, eikä sekään pärjää laadussa Sonyn ja Qualcommin koodekeille.

Kuulokkeiden lisäksi tietenkin myös puhelimien tai muiden musiikkilaitteiden pitää tukea haluttua koodekkia. Musiikinkuuntelijan kannalta ongelmana puhelimen valinnassa on, että puhelinvalmistajat eivät juuri koodekeilla kehuskele, joten tietoa voi olla vaikea löytää.

Usb-c-liitäntä on jäänyt jälkeen

Kuulokeliitännän poistumisesta voi silti seurata jotain hyvääkin. Usb-c-liitännän kautta on nimittäin mahdollista välittää musiikkia jopa paremmalla laadulla kuin perinteisen 3,5 mm -kuulokeliitännän kautta. Usb-liitännän kautta musiikkia toistettaessa bitit vain muutetaan analogiseen muotoon vasta erillisessä adapterissa tai vasta kuulokkeissa.

Ratkaisu on puhelinvalmistajille mieluinen, sillä tällöin niiden ei tarvitse sijoittaa puhelimiin dac-muuntajaa, joka muuntaa äänen digitaalisesta tiedostosta analogiseen muotoon, vaan ne voivat ulkoistaa erillisen dacin hankinnan puhelimen ostajalle.

Vaativa hifisti voi tällöin kuitenkin satsata niin laadukkaaseen dac-muuntajaan kuin haluaa, selitetään muutosta Android-kehittäjäyhteisön sivuilla.

Äänen parannuksen tiellä on kuitenkin vielä pari ongelmaa. Toinen niistä on Google. Äänen välittämiseen Androidissa käytetään USB Audio Class (UDC) -standardia, joista uusin on versio 3.0. Virallisesti Google kuitenkin tukee Android-käyttöjärjestelmässä vasta ensimmäisen sukupolven USB Audio Class (UDC) -standardia, kun sen omissa Pixel -puhelimissa on käytössä jo UDC 3.0, jota käyttävät jo jotkin muutkin laitevalmistajat.

Koska UDC-standardista on eri valmistajilla käytössä kolmea eri versiota, on kuulokkeiden, puhelimien ja adapterien toiminnassa usein yhteensopivuusongelmia, toteaa Soundguys-lehti. Lehden mukaan Googlen pitäisikin lisätä UDC 3.0 -tuki Androidiin.

Toinen ongelma on markkina, eli kysyntä, tarjonta ja hinta. Suoraan usb-c-liitäntää käyttäviä kuulokkeita on joka tapauksessa tarjolla melko vähän ja ne ovat suhteellisen kalliita osittain niissä olevan dac-muuntajan takia. Lisäksi monille riittää bluetooth-kuulokkeiden äänenlaatu ja kätevyys, joten erillisistä usb-c-kuulokkeista ei välttämättä synny kysyntää, massatuotantoa ja kilpailua, jotka pudottaisivat hintoja.

Usb-c-kuulokkeiden kysyntää tuskin lisää sekään, ettei niitä voi käyttää kodin viihdelaitteissa, koska niissä ei ole usb-c-liitäntää kuulokkeille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt