Windows 10 ei näytä tekevän rekisteristä varmuuskopiota, korjausta ei ole - Digitoday - Ilta-Sanomat

Windows 10:n myöhästynyt päivitys on todellinen murheenkryyni – taas paljastui uusi ongelma

Windows pyytää käyttäjää odottamaan hetken isoja päivityksiä asentaessaan.

Julkaistu: 2.11.2018 10:34

Windows 10:n eri versioissa näyttää olevan bugi, joka estää rekisterin varmuuskopiot. Päivitystä odotellaan nyt silti marraskuun aikana.

Windows 10 -käyttöjärjestelmässä on virhe, joka estää käyttöjärjestelmän rekisterin varmuuskopioiden luomisen. Näin väittää asiaa testannut Ghacks, jota muun muassa Softpedia lainaa.

Windowsin rekisteri on käyttöjärjestelmän tärkeimpiä osia, joka ohjaa koko järjestelmän toimintaa. Windowsin pitäisi ottaa siitä säännöllisesti varmuuskopio, mutta näin ei Ghacksin mukaan tapahdu ainakaan nykyisessä Windowsin keväällä ilmestyneessä April 2018 Updatessa eikä uudessa October 2018 Updatessa. Vika löytyi myös ensi kevään suurpäivityksen varhaisesta testiversiosta.

Ongelma tarkoittaa, että yksi tärkeä keino oikuttelevan Windowsin palauttamiseksi on poissa käytöstä. Rekisterin varmuuskopio voi tulla tarpeeseen esimerkiksi, jos järjestelmästä ei ole tehty palautuspisteitä.

Hämäävää on, että Windows väittää rekisterin varmuuskopion olevan tehty, mutta niin ei silti ole. Ghacks totesi rekisterin varmuuskopiokansion olevan tyhjää täynnä. Allekirjoittanut löysi kansiosta tiedostoja, mutta niissä ei ollut mitään sisältöä.

Lokakuun päivitys jäissä

Kyseessä on jälleen uusi syy, minkä takia Microsoft ei välttämättä saa lokakuun Windows 10 -suurpäivitystä vieläkään yleiseen jakeluun. Yhtiö joutui keskeyttämään sen jakelun nopeasti, koska päivitys tuhosi tietoja monilta käyttäjiltä.

Äskettäin uudesta päivityksestä paljastui myös toinen ongelma, joka voi johtaa tietojen katoamiseen. Virhe voi ilmetä tilanteissa, joissa pakattuja tiedostoja siirretään zip-kansiosta tavalliseen tai suojattuun kansioon. Windowsissa on myös korjaamaton haavoittuvuus, joka vaarantaa käyttäjän tiedot.

Vielä ei ole tiedossa, milloin Microsoft korjaa väitetyn virheen rekisteristä. Asiasta huolestuneiden kannattaa harkita ulkopuolista sovellusta varmuuskopioiden ottamiseksi toistaiseksi. Sellainen on esimerkiksi ilmainen Registry Backup.

Ongelmassa on kyse vain Windowsin rekisterin varmuuskopioinnista. Tietokoneen kaikkien muiden tietojen, kuten musiikin tai valokuvien, varmuuskopioinnista tulee huolehtia muilla tavoilla.

Windows Latest puolestaan kertoo, että Microsoft on saanut korjattua päivityksen ongelmat, ja päivitystä voitaisiin odotella jakoon niinkin pian kuin ensi viikolla. Verkkojulkaisu ei tosin kerro, onko myös rekisteriongelma korjattu samalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?