Digitoday

Piratismikirjeiden lähettäjä joutui tutkintaan ja syntyi outo soppa: Virkamies kirjoitti foorumille – perintäyhtiö ärtyi, mutta keskeytti perinnän

Julkaistu:

Tekijänoikeudet
Aikuisviihdesisältöjen jakamisesta epäillyille perintäkirjeitä lähettävän KTC Finlandin toiminnan lainmukaisuus tutkitaan. Perintätoimisto keskeyttää perinnän toistaiseksi, mutta pitää viraston menettelyä erikoisena.
Aikuisviihde-elokuvien tekijänoikeusvalvontaa tekevän perintätoimisto KTC Finlandin toimista on valitettu runsaasti Etelä-Suomen aluehallintavirastoon.

Kyse on piratismikirjeestä, joista käytetään myös nimitystä tekijänoikeuskirje tai kiristyskirje intressitahosta riippuen. Lakitoimistot harrastavat liiketoimintaa seuraamalla netissä tapahtuvaa tekijänoikeuksien alaisen materiaalin jakamista ja lähettämällä perintäkirjeitä epäillyille jakajille oikeudenkäynnillä uhaten. Toiminnan laillisuus ja etiikka on kyseenalaistettu useampaan otteeseen.

Lue lisää:
Ylitarkastaja Timo Korhosen mukaan aluehallintovirasto on käynnistänyt valvontatoimenpiteet KTC Finland Oy:n toiminnasta. Selvityksessä tutkitaan, onko perintätoimisto noudattanut hyvää perintätapaa ja perintälakia.

– Mikäli olet saanut tai saat perintäkirjeen, ja katsot, ettet ole vastuussa velasta, kiistä vastuusi velasta perintäyhtiöön perustellusti ja todisteellisesti (esim. sähköpostilla). Perintäyhtiön pitää tällöin lopettaa saatavan vapaaehtoinen perintä. Jos perintää halutaan jatkaa, täytyy asia saattaa tässä tapauksessa Markkinatuomioistuimen ratkaistavaksi, kirjoittaa Korhonen MuroBBS-foorumille lähettämässään viestissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiasta kertoi ensimmäisenä Tivi.

Korhonen kertoo puhelimessa Ilta-Sanomat Digitodaylle viraston saaneen kymmeniä yhteydenottoja KTC Finlandin toimintaan liittyen. Lisää ei tarvita, koska tutkintatoimenpiteet on aloitettu.

Korhosen mukaan selvityksen tekemiseen menee tavallisesti 6–9 kuukautta, mutta KTC:n tapaus saatetaan kuitenkin käsitellä kiireellisenä. Silloinkin kyse olisi kuitenkin kuukausien prosessista.

Piratismikirjeasioita on käsitelty markkinaoikeudessa useampaan kertaan. Osa asioista on ratkaistu tekijänoikeuksien valvojien hyväksi, osa taas vastaajien eduksi.
Teleoperaattorit ovat suhtautuneet nihkeästi niitä kuormittaviin tietopyyntöihin väitetystä elokuvien jakamisesta, ja lakitoimistot ovat hakeneet päätöksiä markkinaoikeuden kautta. Tätä on tapahtunut vaihtelevin seurauksin.
Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä päätyi viime vuonna ratkaisuun, jossa viranomaiset eivät puutu perijöiden toimintatapaan.

Perintätoimisto sanoo toimivansa moitteettomasti

KTC Finlandin Oy:n toimitusjohtaja Tapio Järvinen sanoo, ettei perintäyhtiö ole missään tekemisissä Adultian kanssa. KTC on saanut toimeksiantonsa suoraan ulkomaisilta tuotantoyhtiöiltä.

Hänen mukaansa epäselvyyttä syntyy siitä, että perinnän kohteet ovat saaneet kaksi kirjettä: ensin Adultialta ja sitten KTC:ltä. Hän kiistää väitteet huonosta perintätavasta.

– KTC on selvittänyt hyvän perintätavan edellyttämällä tavalla, etteivät perittäväksi saatetut saatavat ole selvästi hyvän perintätavan vastaisia tai vanhentuneita. Saatavat ovat muutoinkin olleet asiassa tehdyn kattavan selvityksen perusteella perimiskelpoisia, Järvinen kertoo Ilta-Sanomat Digitodaylle.

Järvisen mukaan KTC ei ota kantaa eettisiin kysymyksiin, vaan hoitaa perustelluiksi katsomiensa saatavien perinnän.

Johtaja kritisoi aluehallintoviraston toimintaa. Hän sanoo, ettei ollut tietoinen perintäyhtiöön kohdistuvasta tutkinnasta tai sen syistä eikä ole onnistunut tavoittamaan viraston edustajaa.

– KTC on kyllä saanut tietää 31.10.2018 iltapäivällä, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Timo Korhonen on tavanomaisesta poiketen kirjoittanut asiasta eri keskustelufoorumeille. KTC pitää tällaista toimintatapaa moitittavana, sillä asian käsittely on aluehallintovirastossa kesken, eikä KTC ole edes saanut itseensä kohdistuvia väitteitä tietoonsa, Järvinen sanoo.

Järvinen antaa saman neuvon kuin Korhonen: mikäli perinnän kohde katsoo, ettei ole maksuvelvollinen, kannattaa asia kiistää. Tämä saattaa kuitenkin johtaa oikeustoimiin, vaikka perintä on toistaiseksi pantu jäihin.

– Nyt puheena olevien saatavien kohdalla on tarkoitus tarvittaessa ryhtyä myös oikeudelliseen perintään. [...] Koska valvovan viranomaisen puuttumistapa on ollut luonteeltaan epätavanomainen, KTC on päättänyt keskeyttää tekijänoikeusvalvontaan perustuvien saatavien perinnän toistaiseksi. KTC tulee jatkamaan perintätoimenpiteitä, kun se on saanut tietoonsa Etelä-Suomen aluehallintoviraston kannan, Järvinen sanoo.

Juttua muokattu: KTC:n mukaan perintätoimisto ei ole itse pyytänyt teletietoja, vaan saanut ne toimeksiantajaltaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset töllöttivät televisiota lähes 3 tuntia vuorokaudessa – vuoden katsotuinta ohjelmaa seurasi keskimäärin yli 2,4 miljoonaa ihmistä
   Kotimaa
  3. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
   Kotimaa
  4. Tunti sitten
  5. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
   Kotimaa
  6. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
   NBA
  7. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
   Maastohiihto
  8. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
   Kotimaa
  9. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
   Viihde
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
   Tiede
  12. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
   Kotimaa
  13. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
   Viihde
  14. Näytä lisää