Päivälleen 10 vuotta sitten nettiin lähetettiin viesti, joka aloitti vallankumouksen: ”Olen kehitellyt uudenlaista järjestelmää...” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Päivälleen 10 vuotta sitten nettiin lähetettiin viesti, joka aloitti vallankumouksen: ”Olen kehitellyt uudenlaista järjestelmää...”

”Satoshi Nakamoto” tuli Bitcoinin esitellessään tehneeksi vieläkin tärkeämmän vallankumouksen, lohkoketjut.

Bitcoinista luotiin aikoinaan myös fyysisiä kolikoita. Niiden takana on yksilölinen koodi, jolla kolikot voi realisoida verkossa toimivaksi virtuaalirahaksi.

31.10.2018 14:42

Tänään 31.10.2018 on kulunut päivälleen 10 vuotta siitä, kun ensimmäisenä kryptovaluuttana tunnettu bitcoin esiteltiin. Nimellä Satoshi Nakamoto esiintynyt henkilö lähetti gmane.comp.encryption.general-uutisryhmään viestin, jossa hän kertoi kehitelleensä uudenlaista maksamisjärjestelmää.

– Olen kehitellyt uudenlaista elektronista maksujärjestelmää, joka perustuu puhtaasti käyttäjien välisiin suhteisiin ilman kolmansia tahoja, kirjoitti Nakamoto.

Asiasta muistutti Mikko Hyppönen Twitter-viestissään.

Nakamoto linkkasi viestissään yhdeksänsivuiseen artikkeliin (pdf), jossa hän esittelee bitcoin-virtuaalirahan periaatteet.

Idea oli tuolloin ennennäkemätön. Tavallisten ihmisten oli mahdollista ”louhia” tietokoneillaan virtuaalista rahaa, eli käyttää prosessoritehoa laskutoimituksiin. Todellisuudessa nuo laskutoimitukset ovat vahvistusoperaatioita, joilla bittirahan liikkeitä hoidetaan. Ulkopuoliset tahot eivät pääse kiinni siirtoihin, koska ne toteutetaan ja vahvistetaan hajautetusti järjestelmään osallistujien tietokoneilla.

Esitellessään bitcoinin Nakamoto tuli samalla luoneeksi toimivan lohkoketjujärjestelmän. Se tarkoittaa suurta hajautettua tietokantaa, jonka tieto säilytetään ja vahvistetaan useassa eri paikassa ja on käytännössä immuuni ulkopuoliselle peukaloinnille tai hakkeroinnille.

Lohkoketjut eli blockchainit ovat sittemmin löytäneet käyttötarkoituksia myös kryptovaluuttojen ulkopuolella. Niitä voivat olla erilaiset rekisteritietokannat, äänestysjärjestelmät ja digitaaliset allekirjoitus- ja vahvistusjärjestelmät. Lohkoketjua voidaan hyvällä syyllä pitää vielä suurempana menestystarinana kuin bitcoinia, ja siihen perustuvia järjestelmiä kehitellään kiivaasti ympäri maailman.

Yksi esimerkki bittirahan ulkopuolisesta käytöstä voisi olla auton matkamittari, jota ei voi peukaloida. Kun jokainen tietyn mallin auto lähettää muille vastaaville tiedon matkamittarinsa lukemasta, auton mittarin nollaaminen ei onnistuisi. Kaikki muut autot vahvistaisivat sen petoksen yritykseksi.

Äkkirikastumisia, rikoksia ja järjetön sähkönkulutus

Bitcoin teki monesta miljonäärejä silmänräpäyksessä. Bitcoinin arvo nousi kohisten, ja alkuaikoina rahaa louhineiden ihmisten lompakoiden arvo nousi raketin lailla. Yksi heistä oli rahan alkuvaiheen kehityksessä mukana ollut Martti Malmi. Hän arvioi vuonna 2014, että hänellä olisi tilillään 40 miljoonan euron arvosta rahaa, ellei hän olisi myynyt niistä suurta osaa muutamaa vuotta aikaisemmin. Bitcoinin arvo on vielä sittemmin noussut tuntuvasti.

Bitcoinia seurasi hurja kryptovaluuttojen aalto, josta tunnetuimmat ovat ethereum, litecoin, dogecoin, monero ja XRP. Se on synnyttänyt katteettomia virtuaalirahojen liikkeellelaskuja, joissa rikolliset ovat häipyneet sijoitusten kanssa. OneCoin-valuuttaa on puolestaan yleisesti epäilty pyramidihuijaukseksi.

Verkossa toimivat rikolliset ottivat nopeasti bittirahan omakseen. Verrattain anonyymejä kryptovaluuttoja on käytetty muun muassa rahanpesun, veronkierron sekä huumekaupan maksuvälineinä.

Lue lisää:

Monero-virtuaalirahaa puolestaan on louhittu ”selainkaappauksilla”. Tietokoneiden prosessoritehoa on mahdollista ”kaapata” verkkosivuilla olevilla ohjelmanpätkillä, jotka laittavat ihmisten tietokoneet louhimaan rahaa verkkosivun omistajille käyttäjien asiaa edes huomaamatta.

Bittirahojen louhimiseen käytetään nykyään järjetön määrä energiaa. Taloustieteilijä Alex de Vriesin mukaan bitcoininvalmistukseen käytetään 0,5 prosenttia koko maailmassa kulutettavasta energiasta vuoden loppuun mennessä. Se vastaa jotakuinkin Itävallan 72 terawattitunnin vuosittaista sähkönkulutusta. Pohjoisemmassa oleva Suomi kuluttaa vuodessa noin 82,5 terawattituntia sähköä. Nykyisin suuri osa bittirahasta luodaan Kiinassa.

Satoshi Nakamoto on keksitty henkilö, ja arvailu artikkelin kirjoittajan tai kirjoittajien henkilöllisyydestä on kestänyt vuosien ajan. Vuonna 2016 australialainen miljonääri Craig Wright väitti olevansa Nakamoto, muttei lopulta esittänyt todisteita.

”Satoshi Nakamoton” bitcoin-varallisuuden arvo oli viime vuoden lopussa noin 17 miljardia euroa, kirjoitti Quartz.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?