Googlen kännykkämaksaminen tuli Suomeen tänään – keräsimme 17 kysymystä ja vastausta Google Paysta

Google Pay -maksut voi alkoivat Suomessa tiistaina.

Google Paylla maksamisen voi aloittaa tänään Suomessa. Palvelu kuitenkin käynnistyy rajoitetussa muodossa.

30.10.2018 7:00 | Päivitetty 30.10.2018 10:32

Google ilmoitti tänään tuovansa Google Pay -mobiilimaksut Suomeen. Palvelun käyttö alkaa välittömästi.

Mobiilimaksamisen kenttä tällä hetkellä on varsin sekava. Googlen lisäksi mobiililompakoita tarjoavat niin pankit kuin Apple. Kokosimme 17 kysymystä liittyen siihen, mistä Google Payssa on kysymys. Kysymyksiin vastasivat Googlen EMEA-alueen kumppanuusvastaava Florence Diss, Nordean mobiilimaksamisen tuotepäällikkö Paavo Jokinen sekä Danske Bankin lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen.

1. Mikä on Google Pay?

Google Pay on entinen Android Pay, vajaat kolme vuotta sitten USA:ssa lanseerattu Googlen mobiilimaksujärjestelmä. Se mahdollistaa maksut verkkokaupoissa, lähimaksut kaupan kassalla sekä rahansiirrot kaverille. Kaikki ominaisuudet eivät ole kuitenkaan vielä käytössä Suomessa.

2. Mikä maksukortti minulla on oltava?

Toistaiseksi Nordean myöntämä Mastercard tai Visa tai marraskuusta alkaen Danske Bankin myöntämä Mastercard. Palveluun voidaan liittää henkilö- ja yritysasiakaskortteja sekä yhteistyökortteja, kuten Stockmann-, Finnair- ja Tuohi-kortit. Muiden pankkien asiakkaat voivat ottaa käyttöön Google Payn aktivoimalla yhteistyökortin Nordea Wallet -sovelluksen kautta.

3. Voinko siirtää Google Paylla rahaa kaverille kuten vaikkapa MobilePaylla?

Et ainakaan toistaiseksi. Siihen tarvitaan edelleen MobilePayn tai Siirron kaltainen sovellus.

4. Voinko maksaa debit-maksuilla Google Payta käyttäen?

Kyllä voit. Jos sinulla on yhdistelmäkortti, voit liittää Google Pay -tiliisi sekä sen credit- että debit-puolen. Tai sitten voit syöttää pelkän debit-kortin. Myös Visa Electronin liittäminen onnistuu.

5. Missä kaupoissa Google Paylla voi maksaa?

Kaikissa kaupoissa, joissa voisit maksaa lähimaksukortilla.

6. Onko Google Payssa vahvistusraja kaupan kassalla?

On. Kun maksat alle 25 euron hintaisen ostoksen, riittää puhelimen herättäminen. Kun ostos on yli 25 euroa, sinun on avattava puhelimen lukitus. Tämä tapahtuu itse määrittelemälläsi tavalla (pin-koodi, kuvio, sormenjälki, kasvontunnistus tai salasana).

Kaupan kassalla voi käyttää maksamiseen myös älykelloa, jos sellainen on kytketty Google-tiliisi.

7. Missä laitteissa Google Pay toimii?

Android-laitteissa, joissa on ohjelmistoversio 5 (Lollipop) tai uudempi. Kassalla maksamiseen tarvitaan lähiluku- eli nfc-toiminto.

8. Minulla on Nordean tai Dansken myöntämä kortti, miten alan käyttää Google Payta?

Jos olet syöttänyt korttisi tiedot aiemmin Googlelle (esimerkiksi Play-kauppaan), puhelimesi kysyy sinulta, haluatko alkaa käyttää Google Payta. Jos et ole syöttänyt tietojasi aiemmin, on sinun tehtävä se. Palvelun käyttö edellyttää Google Pay -sovelluksen lataamista.

9. Saanko automaattisesti Google Payn käyttööni, jos olen antanut maksukorttini tiedot Googlelle?

Et. Nordea tarkistaa, että kortti todella kuuluu sen haltijalle siten, että kortti aktivoidaan maksukäyttöön joko mobiilipankissa tai pankin maksusovelluksessa. Kortin liittäminen tapahtuu nappia painamalla.

10. Minulla ei ole Nordean tai Dansken myöntämää luottokorttia, miten alan käyttää palvelua?

Tällä hetkellä tämä edellyttää jomman kumman asiakkaaksi siirtymistä ja kortin hankkimista pankilta.

11. Paljonko Google vetää välistä kauppiailta maksujen välittämisestä?

Ei lainkaan. Palvelun logiikka on toisenlainen kuin esimerkiksi Applella, joka ottaa tietyn prosentin rahaliikenteestä. Google Payn ansaintalogiikka on epäsuoraa. Se muun muassa tukee muita Googlen palveluja, kuten Mapsia.

12. Miksi Google Pay tuli Suomeen vasta nyt?

Google toimii Payn suhteen samoin kuin sovelluspuolella: se kerää yhteistyökumppanien verkostoa. Se on aikaa vievää, eikä Suomi ole kokonsa vuoksi ensimmäisenä listalla. Nyt oli Suomen ja muiden pohjoismaiden vuoro.

13. Minulla on jo Nordea Wallet / MobilePay. Mitä nyt tapahtuu?

Päätät itse. Voit siirtyä Google Payhyn, pysytellä nykyisessä tai käyttää niitä rinnakkain.

14. Mitä iloa minulle on Google Payhyn siirtymisestä?

Mukana voi olla myös muita kumppaneita kuin pankkeja. Google Paylla voi käyttää myös Edenredin etukortteja, jotka on tarkoitettu ravintola-, liikunta- ja kulttuurimaksamiseen.

Uusille käyttäjille saatetaan antaa käyttörahaa tai erikoistarjouksia, kun he maksavat Google Paylla. Näin on monessa maassa tehty. Suomen suhteen ei ole kuitenkaan annettu mitään lupauksia.

Lisäksi Google Pay mahdollistaa kauppiaille esimerkiksi paikannukseen perustuvia ilmoitustoimintoja. Jos käyttäjä on antanut siihen luvan, saattaa hän jatkossa saada ravintolan ohi kävellessään tarjouksen vaikkapa ilmaisesta jälkiruuasta.

Lisäksi Google mainostaa ratkaisunsa turvallisuutta, katso seuraava kohta.

15. Miten Google Payn turvallisuus on hoidettu?

Luottokortin numeroa ei talleteta laitteelle, vaan maksuliikenne tapahtuu tokenisoinniksi kutsutulla järjestelmällä, jollaista myös Apple Pay käyttää. Maksutunnisteista ei voi johtaa kortin numeroa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kortin numeroa voi hakkeroida puhelimesta ja hukattuasi puhelimen voit lukita tai pyyhkiä sen Androidin Find My Device -toiminnolla.

16. Tuleeko mukaan lisää suomalaisia pankkeja?

Tulee. Google on ilmoittanut käyvänsä neuvotteluja ja ennen vuoden loppua on määrä julkistaa lisää pankkeja, joiden kortin voi kytkeä Google Payhyn.

17. Miten Google Pay kehittyy jatkossa?

Pankkien lisäämisen ohella Google Payhyn voi liittää bonus- ja kantakortteja sekä julkisen liikenteen matkalippuja. Esimerkiksi Lontoossa puhelin varoittaa käyttäjäänsä huomatessaan tämän olevan kulkuvälineessä ja matkan olevan maksamatta. On kuitenkin liikennelaitosten ja kauppojen asia mahdollistaa tai olla mahdollistamatta oman korttinsa toiminta Google Payn kautta.

Artikkelia päivitetään lisätiedoilla niiden ilmestyessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?