Yle ja DNA riitaantuivat – siirtymä HD-televisioon viivästyy - Digitoday - Ilta-Sanomat

Yle ja DNA riitaantuivat – siirtymä HD-televisioon viivästyy

Yle ja operaattori DNA ovat riitaantuneet hd-televisiosiirtymän antennikustannuksista.

Julkaistu: 25.10.2018 15:54

DNA:n oikeuskiista Yleisradion kanssa viivästyttää siirtymistä teräväpiirtoon antennikodeissa.

Siirtymä teräväpiirtoon maanpäällisessä, eli antennien kautta vastaanotettavissa televisiolähetyksissä vie odotettua kauemmin. Aiempi takaraja oli maaliskuu 2020, mutta nyt siirtymä tapahtuu aikaisintaan vuotta myöhemmin, aiheeseen suoraan liittyvä Yle uutisoi.

Syyksi viivästykseen sanotaan Ylen ja verkko-operaattori DNA:n kiista siitä, kuka maksaa viulut kuluttajille koituvista kustannuksista. DNA on valittanut Ylen jakelukilpailutuksesta markkinaoikeuteen, missä asian käsittely vie aikansa.

DNA sanoo tiedotteessaan, että hd-päätelaitteiden määrän riittämätön kehitys on vähintäänkin yhtä merkittävä syy viivästykselle. Suomessa oli kesäkuussa arviolta yli 400 000 kotitaloutta, joilla ei ollut valmiutta vastaanottaa antenni-tv-lähetyksiä vuonna 2020.

Operaattori ei myöskään hyväksy sitä, että se joutuisi maksamaan vaaditut antennit kotitalouksille. Yle taas ei halua langettaa kustannusta kuluttajille.

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkon tv-kanavat ovat siirtymässä uuteen dvb-t2-lähetystekniikkaan. DNA:n operoimassa vhf-verkossa lähetykset jaetaan jo nyt kokonaan dvb-t2-tekniikalla, ja toisena pelurina on uhf-verkkoa operoiva Digita. Jos kuluttaja haluaa täyden kanavatarjonnan, hänellä pitää olla sekä uhf- että vhf-antennit.

Muutos ei koske kaapelitalouksia.