Pietarin trollitehtaan Twitter-viestit julki kokoelmana – miljoonat päivitykset paljastavat Venäjän keinot ja tavoitteet

Twitter-palvelu on koonnut julki yli kymmenen miljoonaa viestiä, jotka ovat sen mukaan etupäässä venäläisten trollien julkaisemia.

Venäjän propagandaa netissä levittävä ”Pietarin trollitehdas” aloitti kampanjoimalla kotimaassaan, mutta toiminnan painopiste siirtyi myöhemmin Yhdysvaltoihin.

18.10.2018 11:52

Twitter on koonnut ja julkaissut yli kymmenen miljoonaa Twitter-viestiä, jotka ovat sen mukaan osa Venäjän ja Iranin valtioiden yrityksiä vaikuttaa Yhdysvaltojen politiikkaan.

Yhtiön mukaan se on koonnut viestit, jotta tutkijat ja yleisö voivat paremmin tutkia, miten mielipiteisiin yritetään verkossa vaikuttaa. Jokainen voi ladata viestit Twitterin sivuilta.

Twitterin kokoamat viestit ovat alunperin peräisin 3 841 tililtä, joiden yhtiö uskoo olevan yhteyksissä Venäjään ja Pietarin trollitehtaaksi kutsuttuun Internet Research Agency -organisaatioon. Tämän lisäksi kokoelmassa on 770 tiliä, joiden arvellaan olevan yhteydessä Iranin valtioon.

Viesteistä noin 9 miljoonaa on Twitterin mukaan peräisin Venäjältä ja loput Iranista. Kampanjoiden laajuudesta kertoo myös se, että varhaisimmat viestit ovat jo vuodelta 2009. Venäläistrollien viestit ulottuvat vuodesta 2013 tähän vuoteen.

Tavoitteena raivostuttaa

Pääasiassa viestit keskittyvät Yhdysvaltoihin, mutta viesteissä on tartuttu myös muihin ajankohtaisiin mieliä kuohuttaneisiin aiheisiin, kuten Brysselin pommi-iskuun ja Britannian Brexit-äänestykseen, kertoo viestejä analysoinut yhdysvaltalainen Digital Forensic Research Lab -järjestö. Viesteissä myös hyökättiin Ranskan presidentti Emmanuel Macronia vastaan vaalikampanjan aikana.

Yhdysvalloissa trollien tavoitteena oli vuoden 2016 vaalien alla estää Hillary Clintonin valinta presidentiksi, mutta myös yleisesti kasvattaa ristiriitoja ja vastakkainasettelua verkossa. DFRLabin mukaan venäläistrollit olivatkin puolueettomia, yrittäen kiihdyttää kenet tahansa, riippumatta rodusta, poliittisesta suuntauksesta tai sukupuolesta.

Alkuvuosina venäläistrollit pyrkivät vaikuttamaan pääasiassa oman maansa kansalaisten mielipiteisiin, ja viestit olivat enimmäkseen venäjäksi. Venäjänkielisten viestien määrän huippu oli keväällä 2014 Krimin valtauksen aikoihin. Samaan aikaan myös englanninkielisten Twitter-viestien määrä lähti kasvuun, ylittäen venäjänkielisten määrän pari vuotta myöhemmin Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla.

Venäläistrollit olivat myös valmiina puolustamaan Venäjän valtiojohdon etuja, esimerkiksi arvostelemalla venäläistä oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnia. Trollit tulivat myös apuun Malaysia Airlinesin MH17-lennon alasampumisen jälkeen. Päivää ennen ampumista trollit julkaisivat noin 19000 viestiä. Ampumispäivänä viestien määrä putosi 13000:een, mutta sitä seuraavana päivänä kasvoi yllättäen lähes 60 000:een. Twitter-viestit käyttivät erityisesti kolmea hashtag-tunnusta, joissa väitettiin Ukrainan ampuneen koneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?