Digitoday

Tallensiko älykello kadonneen toimittajan murhan? Kelloon yhdistetty kännykkä kiinnitti tutkijoiden huomion

Julkaistu:

Turkkilaisviranomaisten väitetään saaneen haltuunsa tallenteita Khashoggin murhasta ja ruumiin paloittelusta.
Turkin viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltain viranomaisille, että heillä on hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat sauditoimittaja Jamal Khashoggin joutuneen surmatuksi ja paloitelluksi Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Asiasta uutisoi torstaina Washington Post turkkilaisilta ja yhdysvaltalaisilta viranomaislähteiltä saamiinsa tietoihin nojaten.
  • Yllä olevalla videolla on nähtävissä valvontakameran kuvaa konsulaattiin sisälle menevästä Khashoggista.
Tieto tallenteiden olemassaolosta on herättänyt kysymyksiä siitä, kuka tapahtumat tallensi ja miten.

Saudi-Arabian hallintoa työssään kritisoinut ja Yhdysvalloissa vapaaehtoisessa maanpaossa elänyt Khashoggi katosi 4. lokakuuta mentyään Istanbulissa kotimaansa konsulaattiin hakemaan avioliiton solmimiseen tarvittavaa asiakirjaa.


Khashoggin turkkilainen morsian Hatice Cengiz jäi odottamaan ulkopuolelle. Ennen konsulaattiin sisään astumista Khashoggi jätti kaksi puhelintaan Cengizin haltuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reuters kertoi pari päivää sitten kahden turkkilaisviranomaisen paljastaneen, että Khashoggilla oli ranteessaan musta Applen älykello. Uutistoimiston lähteiden mukaan kello oli synkronoitu yhteen Cengizille jääneen iPhone-puhelimen kanssa.


Reutersin haastattelemien viranomaislähteiden mukaan näitä kahta laitetta pidetään keskeisinä todisteina Khashoggin katoamista koskevassa tutkinnassa.

– Tiedustelupalvelut, syyttäjänvirasto sekä teknologinen ryhmä työskentelevät asian kanssa parhaillaan. Turkilla ei ole kelloa, joten yritämme tehdä sen siihen yhteydessä olevien laitteiden kautta, viranomaislähde kertoi tuolloin Reutersille.

Tallensiko älykello murhan?

Uutistoimiston mukaan teknologian asiantuntijat ovat kertoneet, että Apple-kello voi tarjota tietoja esimerkiksi kantajansa sijainnista sekä sydämen sykkeestä. Muiden tietojen löytyminen riippuu kellon mallista sekä siitä, oliko se yhteydessä internetiin tai riittävän lähellä iPhone-puhelinta, jotta kellon sisältämät tiedot synkronoituisivat myös puhelimeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Asiasta niin ikään kirjoittavan Quartz-verkkolehden mukaan Khashoggi oli tuskin ehtinyt hankkia kellosarjan uusinta mallia, mutta hänellä saattoi hyvinkin olla viime vuonna julkaistu malli, jossa oli ensimmäistä kertaa mukana sisäänrakennettu matkapuhelimeen kytkeminen.


Tätä aiemmissa malleissa tietojen siirto puhelimeen tapahtui wifi- tai bluetooth-yhteyden avulla, ja näillä keinoilla laitteiden pitäisi olla alle 100 metrin etäisyydellä toisistaan, jotta tiedot synkronoituisivat. Khashoggin ja hänen naisystävänsä fyysinen etäisyys saattoi hyvinkin pysyä näissä rajoissa.

Quartz pitää mahdollisena, että Khashoggin älykello syötti tietoa hänen älypuhelimeensa koko sen ajan, kun hän oli sisällä konsulaatissa. Tämä selittäisi sen, kuinka turkkilaisviranomaiset saivat haltuunsa väitetyt tallenteet.


Älykelloja ja muita vastaavia laitteita on viime aikoina käytetty ”todistajina” myös muutamissa rikostapauksissa Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Kaliforniassa tehdyssä murhatutkinnassa uhrin yllä ollut Fitbit-aktiivisuusranneke paljasti tarkan hetken, jolloin hänen sydämensä pysähtyi, jolloin samaan aikaan paikalla ollut murhaaja kyettiin yhdistämään tekoon.

Turkki vuoti ”kuolemanpartion” nimet julkisuuteen

Torstaina Turkin viranomaiset vuotivat julkisuuteen niiden 15 saudimiehen nimet, joiden epäillään liittyvän Khashoggin murhaan. Kaikkien tähän ”kuolemanpartioksi” kutsuttuun ryhmään kuuluneiden miesten on kerrottu olevan Saudi-Arabian hallinnon palkkalistoilla.

Turkkiin kahdella yksityiskoneella samana päivänä saapuneen ja pikaisesti maasta poistuneen 15-henkisen ryhmän epäillään toteuttaneen murhan. Kaikki miehet olivat tallentuneet lentokentän valvontakameroiden kuviin.

Saudi-Arabia on kiistänyt kaikki syytökset ja sanonut Khashoggin poistuneen konsulaatista elossa. Saudit eivät kuitenkaan ole esittäneet tästä mitään todisteita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt