Digitoday

Nokian salainen hanke vihdoin julki: Serenityn piti mullistaa markkinat ja yllättää Apple ja Google

Julkaistu:

Mullistavaa Serenity-projektia kehitettiin samaan aikaan, kun yhtiö neuvotteli Windows-yhteistyöstä Microsoftin kanssa.
Nokialla oli käynnissä salainen Serenity-ohjelmistohanke, jolla yhtiö suunnitteli mullistavansa puhelinmarkkinat, jos neuvottelut Microsoftin kanssa eivät onnistuisi. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kertoo hankkeesta yhtiön vaikeista vaiheista kertovassa kirjassaan Paranoidi optimisti (Tammi).

Kun Nokia vuonna 2011 sitoutui käyttämään tulevissa älypuhelimissaan Microsoftin Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmää, se lupasi myös olla kehittämättä Googlen Android-puhelimia. Myös Symbian ja MeeGo olivat pois laskuista, mutta Siilasmaan mukaan yhtiöllä oli muitakin vaihtoehtoja.

Toinen oli jo aiemmin julkisuuteen vuotanut Meltemi-käyttöjärjestelmä. Se oli kosketusnäytöllisiin halpoihin puhelimiin tarkoitettu Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, Siilasmaan mukaan ”mini-MeeGo”, joka olisi sijoittunut peruspuhelinten S40:n yläpuolelle, ja oli yhdistänyt ”seuraavan miljardin” älypuhelimen käyttäjän internetiin.

Lisäksi yhtiöllä oli käynnissä projekti nimeltä Serenity, jolla yhtiö suunnitteli mullistavansa koko älypuhelinmarkkinan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Serenity oli koodinimi uudelle laiteperheelle. Hanke perustui verkkosivujen koodauksessa käytettyyn html5-standardiin, jolla kehittäjät voivat tehdä selaimissa toimivia sovelluksia esimerkiksi Javascript-koodin tapaan. Uudet laitteet olisivat olleet ”pilvipuhelimia”, eli niiden kaikki data ja suurin osa toiminnoista olisi itse laitteen sijasta verkkopalvelimilla.

Ideana oli, että sovelluskehittäjien tarvitsisi tehdä sovelluksensa vain kerran html5-kuvauskielellä, jolloin niitä voisi käyttää Nokian Serenity-laitteiden lisäksi myös Android- ja Applen iPhone- ja iPad-laitteiden nettiselaimilla. Sovelluksia ei siis enää tarvitsisi räätälöidä erikseen jokaista käyttöjärjestelmää varten.

– Idea oli kiehtova, Siilasmaa pohtii kirjassaan.

– Satavuotisen historiansa varrella Nokia oli tiukan paikan tullen pystynyt aina ihmeeseen. Uuden ihmeen mahdollisuus ei ollut nytkään pois suljettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Serenityn ajatus muistutti hieman myös Opera-alustaa, jota Opera-selaimen kehittäjä Jon von Tetzchner yritti kaupata Nokialle jo 2000-luvun alkuvuosina.
Siilasmaan mukaan vuonna 2011 Nokian tutkimuslaboratoriot ympäri maailman työskentelivät tuolloin vasta kehitteillä olevan html5-standardin parissa, ja Serenityn arveltiin valmistuvan kolmessa vuodessa. Syksyllä 2013 Nokia kuitenkin myi puhelinliiketoimintansa Microsoftille ja luopui omista hankkeistaan.

Meltemi sen sijaan oli kuopattu jo aiemmin. Nokia lopetti hankkeen jo kesällä 2012, kun sen kehittäminen osoittautui odotettua vaikeammaksi: MeeGosta karsittua Meltemiä ei saatu tarpeeksi nopeasti toimimaan halpapuhelimien heikkotehoisilla prosessoreilla ja pienillä muisteilla.
Kesäkuun puolivälissä Nokia kertoi massiivisista 10 000 työntekijän vähennyksistä ja peruspuhelimia kehittävän Mobile Phones -yksikön johtajan Mary McDowellin erosta. Nokia ei tuolloin kertonut Meltemi-hankkeesta, mutta huhuissa molempien epäiltiin olevan yhteydessä siihen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt