Microsoftilta ”pelaamisen Netflix” – hyväksyvätkö pelaajat rajun muutoksen?

Microsoft haluaa siirtää pelaamista Netflixistä tuttuun muotoon. Muut ovat jo yrittäneet.

11.10.2018 16:10

Microsoft kertoo uudesta videopelihankkeestaan nimeltä Project xCloud. Sisäisesti nyt testattava ja ensi vuonna julkiseen testiin siirtyvä palvelu pyrkii muuttamaan tapaa, jolla videopeleistä on perinteisesti nautittu. Sen sijaan, että pelaaja hankkii pelikonsolin tai pc-tietokoneen, hän vain yksinkertaisesti striimaa pelin ruudulleen ja pelaisi etänä Microsoftin palvelimilla pyöriviä pelejä.

Microsoftin pääkilpailija konsolimarkkinoilla Sony tarjoaa jo rajoitetusti PlayStation Now -palvelua, joka lähettää pelit etänä käyttäjälle. Palvelun käyttäjät ovat joskus valittaneet, että viive peliohjaimella tehtävien käskyjen ja ruudun tapahtumien välillä on liian suuri.

Microsoft tiedostaa viiveen olevan yksi keskeinen asia, joka pitää ratkaista. Toinen on pelikuvan laatu, joka ei saa liikaa kärsiä verrattuna omalla laitteella ajettavan pelin kuvanlaatuun. Kolmas mahdollinen ongelma on ruudun päivittäminen tarpeeksi monta kertaa sekunnissa, jotta kokemus olisi sulava. XCloud pyrkii kattamaan myös mobiililaitteet ja moninpelaamisen.

On epäselvää, miten valmiita kuluttajat ovat pelien suoratoistoon, vaikka tv-puolella Netflix ja kumppanit jylläävät jo. Tällä tavalla voisi säästää merkittävästi rahaa laitehankintojen jäädessä vähiin, mutta ajatus pelin ostamisesta ja omistamisesta on monelle tärkeä. Pelien vuorovaikutteisuus tekee teknisestä toteuttamisesta paljon vaikeampaa kuin valmiiksi purkitetun sisällön lähettämisestä.

Viime aikoina on keskusteltu siitä, kuka viime kädessä omistaa digitaalisesti myydyt sisällöt. Ainakin Applen tapauksessa on käynyt ilmi, että digitaalisia ostoksia tehdessään asiakas ei itse asiassa omista tuotetta, vaan ainoastaan hankkii oikeuden sen käyttämiseen.

On psykologisesti eri asia pitää peli omalla laitteella, kuin vuokrata oikeutta sen pelaamiseen. Esiin nousevat myös kysymykset siitä, miten pitkään pelit ovat saatavilla ja mitä tapahtuu pelitilanteiden tallennuksille, jos ne eivät ole omissa käsissä.

Microsoft ei blogissaan vielä kertonut xCloudin hinnoittelusta tai maantieteellisestä saatavuudesta. XCloudin on määrä tukea olemassa olevia ja tulevia Xbox-pelejä tekemällä laitetason muutoksia yhtiön datakeskuksiin ympäri maailmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?