Digitoday

”On kuin laite osaisi lukea ajatuksia”: Suomalaiskeksintö sai kymmenien miljoonien rahoituspotin

Julkaistu:

VR-lasit
Suomalainen Varjo on tuomassa myyntiin vr-silmikon, joka yhtiön toimitusjohtajan Urho Konttorin mukaan pystyy ensimmäisenä esittämään kuvaa ihmissilmän tarkkuudella.
Suomalainen Varjo-yhtiö on kerännyt 31 miljoonan dollarin eli noin 27 miljoonan euron rahoituksen sijoitusyhtiö Atomicon vetämällä rahoituskierroksella, johon osallistuivat myös alkuperäiset sijoittajat EQT Ventures ja Lifeline Ventures.

– Pääsyy rahoituksen hankintaan oli se, että me päästään tuomaan meidän ensimmäinen ihmissilmäresoluution laite markkinoille, kertoo Varjon toimitusjohtaja Urho Konttori.

Laite on siis vr-silmikko, eli päähän laitettava näyttölaite, jonka erikoisin piirre on ennennäkemätön tarkkuus. Yleensä virtuaalisilmikkojen näyttöjen pikselit erottuvat selvästi, mutta Varjon mukaan heidän laitteensa pystyy näyttämään virtuaalimaailmaa realistisen tarkasti. Varjon mukaan sen laitteen nykyinen prototyyppi pystyy näyttämään kumpaankin silmään kuvaa 50 megapikselin tarkkuudella, eli yli 20 kertaa tarkemmin kuin nykyiset kuluttajalaitteet.

Lue lisää: Näin toimivat suomalaiset ennennäkemättömän tarkat vr-lasit

Tuote aiotaan tuoda myyntiin tämän vuoden lopulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Laitteet vaativat aika paljon investointeja juuri ennen markkinoille tuontia, esimerkiksi komponenttien hankkimiseen. Aiemmin meillä ei ollut laitteiden viimeistelyyn rahaa, nyt meillä on, Konttori tiivistää.

Koska on vielä mahdotonta – tai ainakin hyvin kallista – tehdä koko pinta-alaltaan näin tarkkaa näyttöä, Varjon keksintönä on huijata silmää. Näytöllä on vain yksi erittäin tarkka kohta, joka liikkuu nopeasti katseen suunnan eteen. Tällöin silmä ei huomaa, että muu osa näytöstä on edelleen yhtä epätarkkaa kuin muissakin vr-silmikoissa. Käyttökokemuksen on tarkoitus vastata silmän luonnollista tapaa nähdä.

Konttorin mukaan laitteen hinta tulee olemaan 5 000–10 000 euroa, ja se on suunnattu muun muassa 3d-suunnittelijoille ja koulutukseen. Vuoden aikana silmikkoa on kehitetty yhteistyössä muun muassa Audin, Saabin, Volkswagenin, Volvon sekä lentokonevalmistaja Airbusin kanssa.

– Suunnittelutyössä on valtava etu, kun pystyy näkemään tuotteet juuri sellaisena kuin ne tulevat olemaan. Sen takia ei tarvitse tehdä lainkaan niin paljon fyysisiä mallikappaleita, Konttori sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Varjon kehittämä laitteen käyttäjän katsetta seuraava järjestelmä sopii koulutukseen.

– Se on kuin laitteet osaisi lukea ajatuksia, Konttori sanoo.

– Kun tietokone tietää, mihin me katsomme, niin tiedetään, ovatko opit menneet oikeasti perille, oletko katsonut oikeat asiat vai ovatko oikeat johtopäätökset syntyneet tuurilla. Tutkimuskäytössä voi olla kiinnostavaa seurata myös ihmisten reaktioita erilaisiin virikkeisiin.

Yhtiössä oli vuosi sitten noin 30 työntekijää, ja nyt heitä on jo reilut 80. Rahoitusta tarvitaan myös uusien työntekijöiden palkkaamiseen, sillä yhtiöllä on kehitteillä myös uusia tuotteita. Ensi keväänä Varjon on tarkoitus julkistaa vr-silmikkoon liitettävä kuvauslisälaite, jolla voi sekoittaa todelliseen ympäristöön tietokoneella luotuja virtuaaliesineitä.

– Videokuvaa voidaan käsitellä meidän patentoimilla tekniikoilla, lisätä siihen mitä tahansa virtuaalista sisältöä ja näyttää sitten meidän laitteellamme ihmissilmän tarkkuudella, Konttori toteaa.

Lisälaite on luvassa ensi vuoden alkukesästä, ja ensimmäiset vr-silmikkojen ostajat saavat sen ilmaiseksi. Lisäksi yhtiö kehittää laitteisiin liittyvää ohjelmistoalustaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt