Jaoitko hittivideon Facebookissa? Tulit levittäneeksi venäläistä propagandaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Jaoitko hittivideon Facebookissa? Tulit levittäneeksi venäläistä propagandaa

Manspreading-videota on katsottu 6,6 miljoonaa kertaa ja se on jaettu lähes 50 000 kertaa. Kuvakaappaus Facebookista.

Julkaistu: 9.10.2018 10:13

Facebookissa vilkkaasti levinnyt video on lavastettu ja ainakin yhdelle sen esiintyjistä maksettiin palkkio, kertoo EU vs Disinfo.

Suomessakin on levitetty ahkerasti pari viikkoa sitten julkaistua videota, jossa nainen roiskii väitetysti laimennettua valkaisuainetta metrossa miesten päälle. Venäjäksi puhuttu, mutta englanninkielisillä teksteillä varustettu video vastustaa näennäisesti feminismin nimissä ”manspreadingia” eli jalkojen levittämistä tilan rohmuamiseksi.

EU:n alainen mielipidevaikuttamista ja väärän tiedon leviämistä tarkkaileva EU vs Disinfo -verkkopalvelu kertoo videon olevan täysi huijaus. Jopa videossa itsessään sanotaan, että "jotkut väittävät sitä lavastetuksi". Ja näin näyttää olevan, sillä eräs venäläislehti tavoitti yhden kastelluista miehistä, joka sanoi saaneensa rahaa uhrin näyttelemisestä.

Videon on julkaissut valtio-omisteisen RT:n omistama In The Now -kanava Facebookissa ja se oli yhä katseltavissa maanantaina iltapäivällä. Videolla oli 6,4 miljoonaa katselukertaa, 28 000 reaktiota ja 21 000 kommenttia.

Videon tarkoitus on epäselvä, mutta EU vs Disinfon mukaan motiivina lienee eripuran kylväminen ulkomailla ja feministivihan lietsominen samaan tapaan, kuin Venäjän katsotaan toimineen esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä väärien sosiaalisen median tilien kautta.

Video on saanut katsojat kommentoimaan paitsi "tempauksen" puolesta sekä sillä esitettyä ”feminismiä” vastaan. Toisin sanoen kyse olisi vastakkainasettelun ja eripuran lietsomisesta.

Jos törmäät videoon, on parasta jättää levittämättä sitä edelleen. Videon jakajalle kannattaa vinkata, että kyseessä on mitä ilmeisimmin lavastus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?