Digitoday

Apple valmistelee tylyä yllätystä MacBookin rikkoneille – voi tehdä laitteesta toimintakelvottoman

Julkaistu:

Apple
Applen uusien tietokoneiden korjausten hinnat saattavat nousta, jos yhtiö käynnistää laitteista löytyneen ohjelmistolukon.
Applen uusissa MacBook-kannettavissa piilee ikävä yllätys tietokoneen korjaajille. Motherboard-verkkolehden mukaan yhtiö on asentanut uusiin tietokonemalleihinsa ohjelmistolukon, joka tekee laitteet toimintakelvottomiksi, jos laitteita yritetään korjata jossain muualla kuin Applen valtuutetuissa huoltoliikkeissä.

”Tappokytkin” löytyy vuoden 2018 MacBook Pro -malleista sekä iMac Pro -tietokoneessa, joissa on Applen uusi T2-turvaprosessori.

Ominaisuus ei kuitenkaan ilmeisesti ole toiminnassa – ainakaan vielä. Eri laitteiden korjaamiseen (ja purkamiseen) erikoistuneen iFixit-sivuston asiantuntijat testasivat asian ostamalla ja purkamalla uuden MacBook Pro -mallin. Laite toimi normaalisti, vaikka siihen vaihdettiin osia.

Ohjelmistolukon tarkoitus on estää korjattujen tietokoneiden toiminta, ellei koneissa käytetä korjauksen jälkeen Applen erityistä AST2-ohjelmistoa, joka tarkistaa laitteeseen vaihdetun osan sopivuuden Applelta verkkoyhteyden kautta. Ilman ohjelmistoa ja verkkoyhteyttä laite ei palaa korjauksen jälkeen toimintaan. AST2-ohjelmistoa taas jaetaan vain valtuutetuille huoltoyhtiöille, kertoo iFixit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

MacBook-koneisiin asennettu ”tappokytkin” paljastui yhtiön valtuutetuille huoltoliikkeilleen lähettämästä ohjeesta. IFixit muistuttaa, että Apple on aiemminkin pyrkinyt rajoittamaan Mac-tietokoneensa korjauksia. Sivuston mukaan on siis mahdollista, että ”tappokytkin” käynnistetään jollain myöhemmällä ohjelmistopäivityksellä.

Kuvatun kaltaisin ohjelmistolukon ottaminen käyttöön saattaisi nostaa Applen tietokoneiden korjausten hintoja, sillä se käytännössä estäisi muita tietokonekorjaajia kilpailemasta Applen valtuutettujen huoltoliikkeiden kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt