”Tämä on yhtälö, joka Amazoninkin pitää ratkaista” – kauppajätin tulo Suomeen ei mene heittämällä - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Tämä on yhtälö, joka Amazoninkin pitää ratkaista” – kauppajätin tulo Suomeen ei mene heittämällä

Suomen suurimpiin kuuluvan elektroniikkatukkurin toimitusjohtaja ei pelkää Amazonia, vaikka sen tulo pakottaisikin kauppiaat tehostamaan toimintaansa.

Amazonin odotetaan tulevan lähiaikoina Pohjoismaihin. Kuvassa yhtiön logistiikkakeskus Washingtonin osavaltiossa USA:ssa.

5.10.2018 15:30

Verkkokauppajätti Amazonin tulosta Pohjoismaihin ja Suomeen on huhuttu jo kuukausikaupalla. Moni pelkää supertehokkaan logistiikka- ja tiedonkeräyskoneen itselleen kehittäneen amerikkalaisfirman tallovan jalkoihinsa täkäläiset kauppiaat.

Mitä tapahtuu, kun Amazon tulee Suomeen, elektroniikkatukkuri Also Finland Oy:n toimitusjohtaja Hans-Mikael Helenius?

– Se on erittäin hyvä kysymys. Toisaalta meillä on jo Alibaba ja Amazonin Eurooppa- ja Britannia-versiot, Helenius vastaa.

Hans-Mikael Helenius

Amazonin huhutaan pystyttävän logistiikkakeskusta Ruotsiin. Ensin se myllertäisi Skandinavian niemimaan bisnestä, sitten vaikutukset alkaisivat näkyä Suomessakin.

USA:ssa Amazon kilpailee saman päivän aikana tai jopa kahdessa tunnissa tapahtuvilla kotiinkuljetuksilla. Heleniuksen mukaan Also on tiedustellut maaperää tälle Suomessakin, mutta markkina ei ole nähnyt tälle tarvetta. Kysyntää ei ole.

– Pääkaupunkiseudulla se voisi toimia, mutta onhan koko Suomi sen ulkopuolella ihan maaseutua, Helenius – itse Tampereella asuva Pirkkalassa toimivan yhtiön toimitusjohtaja – heittää.

Suurimman uhan Helenius näkee Amazonin datavarannossa ja analytiikassa. Yhtiö kerää asiakkaista tietoa ja hyödyntää sitä äärimmäisen tehokkaasti. Amazon tietää usein paremmin kuin asiakkaansa, mitä nämä haluavat.

Kauppiaiden on vaikea käydä Amazonia vastaan sellaisenaan, sillä samanlaiseen tehokkuuteen on vaikea päästä.

– Se asettaa kauppiaat tilanteeseen, jossa pitää aidosti tehostaa toimintaansa. Mitä erityistä heillä on tarjota? Kivijalkakauppa? Palveluita?, Helenius kysyy.

Amazonin kaltaisen jätinkin tehokkuus saattaa kuitenkin hyytyä maantieteeseen. Suomessa ainoa varteenotettava ison mittakaavan jakelija on Suomen Posti.

– Riittääkö Postin tehokkuus? Toki Smartposti on hyvä palvelu, mutta muuten? Kuljetusyritykset kyllä sanovat toteuttavansa, mutta… Tämä on yhtälö, joka Amazoninkin pitää ratkaista, Helenius arvioi.

Also tarjoaa itse Last mile -nimellä tarjottavaa toimituspalvelua. Se on kuitenkin tarkoitettu yrityksille ja soveltuu parhaiten projektiluontoiseen käyttöön. Kuluttajalogistiikkaan Also ei aio jatkossakaan koskea.

Entä pelottaako Amazonin tulo Suomeen Heleniusta?

– Ei. Ei pelota ollenkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?