Digitoday

”Ei tuo muovinpala voi maksaa noin paljon” – esports on parhaita uutisia kauppiaille pitkään aikaan

Julkaistu:

Haastattelu
Kauppa syleilee esportsin tuomaa piristysruisketta tietokoneiden ja etenkin tarvikkeiden myyntiin.
Pelaamisesta ja etenkin esportsista on tullut iso juttu. Niin iso, että FELin (Finnish Esports Leaguen) Counter-Srike-finaalit pelattiin Also Expossa, eli elektroniikkatukkuri Also Finland Oy:n vuoden päätapahtumassa Tampereella.

Voittajaksi jännittävässä finaalissa selviytyi HAVU Gaming, mutta voittajia on toinenkin: finaalit tapahtumaansa ottanut Also. Pelaajat tuovat nimittäin elektroniikkakauppiaille tätä nykyä suuren määrän rahaa.

– Toisaalta välillä sitä ihmettelee itsekin, että ei tuo muovinpala voi maksaa noin paljon, Also Finlandin toimitusjohtaja Hans-Mikael Helenius naurahtaa viitaten hiirimattoon.

Helenius vastaa asettamaansa retoriseen kysymykseen itse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Oikeastihan se menee sillä tavoin, että pelaaja haluaa kuulla kuulokkeillaan oikeasti, ei saada surinaa. Ei SM-liigassakaan pelata puumailalla, Helenius sanoo.

Ilmiö näkyy pelituotteissa sekä kasvaneena kappalevolyyminä että tuotteiden keskihinnan nousuna. Yhtä suosikkituotetta ei ole, kaikkia pelitarvikkeita menee tasaisesti. Näitä ovat niin hiiret, hiirimatot, näppäimistöt, kuulokkeet, pelinäytöt kuin tietokoneet.

Tietokoneiden suhteen Heleniuksella on yllättävää kerrottavaa. Tukkuri on aloittanut pc-kasausbisneksen. Se kokoaa kumppaneilleen myytäväksi hintavia tietokoneita tehoa vaativaan käyttöön. Kyse on niin sanotusta white label -bisneksestä, eli Alson asiakkaat myyvät tietokoneet omalla nimellään.

Vuosikymmenet vuosituhannen vaihteen molemmin puolin olivat pc-kokoajien kulta-aikoja. Helenius sanoo kuitenkin, että ne ajat eivät ole palaamassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämän toiminnan vaatima tehokkuus ja laatu eivät ole enää kaikkien saavutettavissa, Helenius toteaa.

Bisnes on kuitenkin hyvää. Laitteita menee tuhansia kappaleita vuodessa, ja niiden arvonlisäveroton hinta liikkuu keskimäärin 1000–1500 euron tienoilla. Suurin osa laitteista menee suomalaisille asiakkaille, mutta lähiaikoina on tarkoitus laajentaa muihin Pohjoismaihin.

Helenius vihjaisee, että kuluttajille on tulossa myöhemmin ”uusia pc-komponenteista rakentuvia tuotteita”, mutta ei tarkenna asiaa sen enempää.

Helenius tekee toisenkin paljastuksen. Also on siirtymässä myös mobiilipelibisnekseen. Suunnitelmissa on ohjelmistoalusta, joka mahdollistaa moninpelit mobiililaitteilla heikommankin kännykkäyhteyden yli.

Mobiilipuolella isot ohjelmistotalot ovat sementoineet asemansa, ja uusien yrittäjien on vaikea mahtua mukaan ilman isoja kumppaneita.

– Juuri näin, Helenius vahvistaa.

Hän ei ole valmis kertomaan julkistuksen ajankohtaa. Tekniikkaa on kuitenkin esitelty jo kumppaneille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt