Wifi-tekniikat nimettiin uudestaan 4, 5 ja 6 - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ostatko wifi-reitittimen ensi vuonna? Etsi näitä merkintöjä

Julkaistu: 5.10.2018 7:00

Wifin ymmärtäminen on nyt yhtä helppoa kuin 4, 5, 6. Jos siis et liiemmistä teknisistä yksityiskohdista välitä.

Langattomien lähiverkkojen eli wifin tai wlanin ymmärtämisestä tuli juuri helpompaa, kiitos alan yhteenliittymän WiFi Alliancen. Asiasta uutisoi muun muassa Mashable.

Aiemmin erilaiset wifi-versiot ovat kulkeneet tavallisille ihmisille käsittämättömillä nimillä WiFi 802.11ac tai WiFi 802.11ax. Niistä on maallikon mahdotonta päätellä, mikä wifi on uusin saati paras. Nyt nimeämiskäytäntö muutettiin, ja tilalle tulivat Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 ja Wi-Fi 6.

WiFi Alliancen mukaan uudet nimet auttavat käyttäjiä paremmin ymmärtämään, mitä langattoman lähiverkon laitteelta voi odottaa.

Lue myös: Avointen wifi-verkkojen suurin ongelma ratkeaa tänä vuonna

Numeroiden taakse kätkeytyy yhä erilaista teknistä tietoa siitä, millä taajuudella tai nopeudella wifi toimii muiden yksityiskohtien lisäksi. Mutta yksinkertaistettuna kyse on siitä, että 4 on rajoittunein, viisi on parempi ja 6 toistaiseksi paras.

Numero 4 viittaa 802.11n-tekniikkaan, 5 802.11ac-tekniikkaan ja 6 vielä keskeneräiseen 802.11ax-tekniikkaan. On oletettavaa, että numeroita käytetään jatkossa myös wifi-laitteissa ostopäätösten helpottamiseksi.

Wifi 6 -laitteita nähdään ensi vuonna, ja uusien määritysten myötä puhelimen pitäisi osata kertoa, minkä tason wifi-verkkoon laite on kytkeytynyt, kertoo The Verge.

Reitittimen ostajan kaikki ongelmat eivät kuitenkaan ratkea kertaheitolla. Toistaiseksi nimittäin Wifi 6 -standardi ei sisällä vielä langattomien verkkojen turvallisuutta huomattavasti nostavaa WPA3-salausta, kertoo Allcom. Toisin sanoen kauppareissulla ensi vuonna tulisi laitteesta hakea sekä Wifi 6- että WPA3-merkintöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?