Yhteisöpalvelu Facebook rikkoo mahdollisesti Suomen lakia. Yhtiön jo viime syksynä lanseeraama varainkeruupalvelu on tarjolla tavallisille ihmisille, vaikka laki kieltää vastikkeettomat rahankeräykset yksityishenkilöille.
Palvelu tarjoaa aktiivisesti mahdollisuutta aloittaa rahan keräämisen käyttäjän syntymäpäivän lähestyessä. Vaihtoehtona on kerätä rahaa yleishyödylliselle järjestölle, henkilökohtaisesti tai jollekulle toiselle henkilölle. Facebookin tukisivuilla Suomi myös mainitaan yhtenä maista, joissa ihmiset voivat luoda varainkeruutapahtuman.
Yksityinen rahankeräys on kielletty
Viranomaisten kanta asiaan on selkeä. Poliisihallituksen arpajaishallinto toteaa joukkorahoituksesta näin:
"Saako yksityishenkilö tai yritys toimeenpanna rahankeräyksen joukkorahoitusalustaa käyttäen?
– Ei saa. Rahankeräysten järjestäminen on yleishyödyllisten yhteisöjen ja säätiöiden varainhankintamuoto, jonka toteuttaminen edellyttää lähtökohtaisesti rahankeräyslupaa. Esimerkiksi yksityishenkilö tai yritys ei voi lupaa saada eikä siten toimeenpanna rahankeräystä."
Yksityishenkilöiden rahankeruusta säätää rahankeräyslaki. Sen mukaan rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa. Yksityishenkilö voi vain tiettyjen ehtojen täyttyessä vastaanottaa tällaista rahaa.
Facebook tarjoaa lahjoituksen vastaanottajaksi voittoa tavoittelematonta järjestöä, kaveria tai keräyksen käynnistäjää itseään. Kuvakaappaus Facebookista.
Viranomainen on asiasta tietoinen.
– Poliisihallitus kirjelmöi huhtikuussa Facebookille asiasta. Toimme esille, että lähtökohtaisesti yksityishenkilöt eivät voi Suomessa toimeenpanna rahankeräystä, kertoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Jouni Kitunen.
Tästä huolimatta Facebook ei ole poistanut palvelua yksityishenkilöiltä. Kesän aikana Facebook vastasi, että varainkeruupalvelun piirissä olevat järjestöt joutuvat nyt esittämään voimassa olevan rahankeräysluvan. Sen sijaan yhteisöpalvelu ei kommentoinut mitään siihen, että yksityishenkilöt eivät voi lupaa edes saada.
Facebook on toisin sanoen virittänyt suomalaisille ansan, josta voi pahimmillaan joutua vankilaan.
– Se riippuu tahallisuudesta ja kokonaisuudesta. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta, joten rangaistus voi olla kaikkea siltä väliltä. Aika usein seurauksena on ollut sakkoa tai ehdollista, Kitunen kommentoi.
Rikokseen yllyttäminen saattaisi tulle kyseeseen
Kitunen ei ole valmis sanomaan, että Facebook rikkoo lakia. Palvelu ei itsessään kerää rahaa, vaan toimii palvelualustana. Mutta rikokseen yllyttäminen saattaisi tulla kyseeseen. Tästäkään ei tosin ole toistaiseksi täyttä selvyyttä.
Yhteisöpalvelu antaa esimerkeiksi henkilökohtaisista lahjoituksista muun muassa häämatkan, kauneuskilpailut ja lukukausimaksut. Kuvakaappaus Facebookista.
– Vastuu toiminnasta on lähtökohtaisesti käyttäjillä itsellään. Heidän tulisi ottaa selvää rahankeräyssäädöksistä ja siitä, milloin lupa vaaditaan ja milloin ei. Mutta nämä ovat hankalia tilanteita, kun palveluja lähdetään tarjoamaan. Monella voi jäädä asian selvittely toissijaiseksi, Kitunen sanoo.
Kaikissa tapauksissa yksityishenkilön harjoittama rahankeruu ei ole laitonta. Se riippuu siitä, täyttyykö laissa mainitun "yleisön" määritelmä vai ei. Jos rahaa kerätään vain kerääjän läheisiltä, toiminta on lähtökohtaisesti sallittua.
Facebookin kaltaisessa palvelussa voi olla hyvin hankala liikkua lain puitteissa.
– Kun rahaa pyytää johonkin tarkoitukseen, niin varmaankin lähtökohta on, että mitä suurempi joukko sen näkee, sitä parempi. Jos ilmoitus on julkisella seinällä nähtävissä, ollaan helposti siinä tilanteessa, että se on luvanvaraista rahankeräystä, johon yksityishenkilö ei voi lupaa saada, Kitunen painottaa.
Ylitarkastaja Jouni Kitunen toivoo Facebookilta avointa vuoropuhelua.
– Linja on auki.
Facebook sanoo käyvänsä keskustelua
Facebook ei vastannut suoraan Ilta-Sanomat Digitodayn esittämiin kysymyksiin. Sen sijaan yhtiön nimettömänä pystytellyt edustaja antoi seuraavan lausunnon:
– Ihmiset hakeutuvat tarpeen hetkellä toistensa seuraan Facebookissa, ja rakennamme tuotteita, jotka tekevät tästä helpompaa. Hyväntekeväisyyslahjoitustyökalumme – jotka sisältävät lahjoita-napit sivuilla ja viesteissä, voittoa tavoittelemattomat ja henkilökohtaiset syntymäpäivärahankeräykset – luovat uusia mahdollisuuksia maailmanlaajuisen yhteisömme jäsenille tukea heille tärkeitä asioita Facebookissa.
Facebook antaa myös ymmärtää asiaan liittyvien keskustelujen olevan käynnissä.
– Olemme tietoisia tähän ominaisuuteen liittyvistä haasteista Suomessa ja käymme keskustelua viranomaisten kanssa.