Windows 10:n Tehtävienhallinta näyttää, kuinka kauan ohjelmien käynnistykseen kuluu suoritinaikaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Käynnistyykö Windows hitaasti? Näin nopeutat tietokonettasi

Yksi syypää Windows 10:n hitaaseen latautumiseen voivat olla käynnistyksen yhteydessä avautuvat ohjelmat.

17.9.2018 7:00

Yllä olevalla videolla näytetään, miten voit estää ylimääräisiä ohjelmia käynnistymästä Windows 10:ssä.

Kun Windows-käyttöjärjestelmä latautuu, se ei käynnistä vain itseään, vaan myös usein suuren määrän muita ohjelmia, jotka on määritelty käynnistymään Windowsin yhteydessä. Tämä on omiaan pidentämään tietokoneen käynnistykseen kuluvaa aikaa usealla sekunnilla.

Olemme aikaisemmin kertoneet, miten näitä käynnistysohjelmia voi tarkastella ja poistaa, mutta lisäksi on mahdollista tietää, mitkä ohjelmista ovat niitä pahimpia käynnistyksen hidastajia. Asiasta kirjoittaa Laptop Magazine.

Lue lisää: Käynnistyykö tietokoneesi hitaasti? Lue 6 niksiä vanhan koneen vauhdittamiseen

Klikkaa Windows 10:n alapalkkia hiiren kakkosnapilla, ja valitse Tehtävienhallinta. Jos et näe ajettavista ohjelmista yksityiskohtaista tietoa, klikkaa ikkunan alareunasta Lisätietoja-kohtaa. Tämä avaa näkymän tietokoneessa ajettaviin ohjelmiin ja prosesseihin.

Tässä tapauksessa meitä ei kuitenkaan kiinnosta se, mitä tietokoneessa tapahtuu juuri nyt. Sen sijaan haluamme kaivella menneitä. Paina Tehtävienhallinta-ikkunan yläosasta Käynnistys-välilehteä nähdäksesi käynnistyksen yhteydessä latautuvat ohjelmat. Ne on listattu muun muassa nimen, julkaisijan ja tilan mukaan. Paina jotakin näistä otsikoista, kuten Nimi, Julkaisija, Tila, hiiren kakkosnapilla, ja valitse Suoritinaika käynnistyksessä.

Nyt näet uuden sarakkeen, jossa ohjelmista kerrotaan myös niihin käynnistyksen yhteydessä kulunut suoritinaika millisekunteina. Paina Suoritinaika käynnistyksessä -välilehteä saadaksesi eniten suorinta kuluttavat ohjelmat kärkeen.

Tässä tapauksessa tietokoneesta löytyi yksi kaikki muut ylittävä hidastaja, eli Googlen varmuuskopiointiohjelmisto. Sen estäminen olisi aivan turvallista, mutta sen automaattisella käynnistymisellä on myös etunsa.­

Testikoneessa ylivoimaisesti selvin hidastaja oli Googlen varmuuskopiointiohjelma, joka vei suoritinaikaa 23 569 millisekuntia eli melkein 24 sekuntia. Jos näet listassa selviä jarruja, voit harkita niiden poistamista valitsemalla ohjelma ja painamalla oikeasta alakulmasta Poista käytöstä. Tämä ei siis poista ohjelmaa koneesta, vaan ainoastaan estää sen käynnistämisen Windowsin yhteydessä.

Yleisenä tietokoneiden nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos et tunne kyseessä olevaa ohjelmaa tai muuten tiedä mitä olet tekemässä, älä tee mitään. Käynnistysohjelmien poisto on kuitenkin verrattain turvallista, joskin sitäkään ei pidä tehdä summamutikassa. Esimerkiksi mahdolliset virustutkat on syytä käynnistää samaan aikaan tietokoneen kanssa, jottei mitään vahinkoja haittaohjelmien kanssa pääse tapahtumaan.

Jos et tunnista jotakin ohjelmaa, voit klikata sitä hiiren kakkosnapilla ja painaa Etsi Internetistä, saadaksesi lisää tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?