Digitoday

Kommentti: Applen ja Googlen vallan rajat tulivat vastaan – alkaako nyt alamäki?

Julkaistu:

Uutiskommentti
Niin suuret yhtiöt kuin tavalliset ihmiset ovat heräämässä siihen, että Applen ja Googlen tarjoamalle maailmalle on vaihtoehtoja. Niitä on myös syytä hyödyntää, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.
Kaikki imperiumit kaatuvat. Tämä pätee niin maailmanmahteihin kuin nettijätteihin.

On liian aikaista julistaa Googlen ja Applen romahduksen alkaneen, mutta monessa suhteessa ne näyttävät saavuttaneen valtansa rajat. Ja kutistuminen saattaa alkaa.

Eikä ihme. Niillä on ollut ja on yhä tiukka kuristusote meistä kaikista. Kaikki henkilökohtainen elämämme kulkee niiden hallinnoimien laitteiden kautta.

Niin Kiina, Venäjä ja EU ovat asettuneet nettijättejä vastaan. Kiina on rakentanut oman suljetun – ja valvottavissa olevan – systeeminsä, jonne yhtiöillä ei ole asiaa. Paitsi jos ne arvostavat rahaa ja toimivat juuri, kuten Kiinan hallitus sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä pyrkii samaan, mutta se on vuosia takamatkalla. Niin Google kuin Apple ehtivät saada maassa vahvan jalansijan, ja Venäjällä on täysi työ saada ne kontrolliinsa.

EU puolestaan rankaisi Applea jättisakoilla veronkierrosta ja on käräjöinyt Googlen kanssa niin hintavertailupalvelusta kuin hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä.

Lue lisää:
Applen ja Googlen asema on perustunut niiden vahvaan asiakassuhteeseen. Molemmat ovat toimittaneet kuluttajille hyvin toimivia palveluja, eikä ihmisillä ole ollut tarvetta katsella toisaalle. Moni ihminen ei ole edes vaihtoehtoja kaivannut.

Tämä on muuttumassa. Ei kuluttajien, vaan muiden suuryhtiöiden kautta. Ne ovat heräämässä siihen, että niiden ei välttämättä tarvitse antaa kolmannesta myyntituloistaan Applelle ja Googlelle. Nämä kun ottavat App Storen ja Google Playn kautta ladattujen ohjelmien tuotoista 30 prosenttia itselleen.

Techcrunch kertoi taannoin, että Netflix aloitti viime kuussa 33 maassa (Suomi on mukana) kokeilun, jossa Apple-laitteilla videoita katselevat käyttäjät eivät pysty enää maksamaan palvelusta iTunesilla. Vastaavan tempun teki Spotify. Lisäksi Netflix ei ota enää uusia käyttäjiä, jotka maksavat palvelusta Google Playta käyttäen.

Toisin sanoen firmat ohittavat Googlen ja Applen laskutukset ja pitävät koko myyntituottonsa itsellään.

Apple-käyttäjällä ei ole vaihtoehtoja: lataa ohjelmasi App Storesta tai vaihda puhelinta. (Kyllä, iPhone on mahdollista murtaa eli jailbreakata ja asentaa ohjelmia siten. Mutta jos et tiedä, mitä se tarkoittaa, älä tee sitä.)

 

Googlen intresseissä on antaa käyttäjiensä luulla, että Play-kauppa on ainoa vaihtoehto ohjelmien hankkimiseen.

Android-käyttäjällä on vaihtoehto, vaikkei Google siitä meteliä pidäkään. Yhtiön intresseissä on antaa käyttäjiensä luulla, että Play-kauppa on ainoa vaihtoehto ohjelmien hankkimiseen.

Näin ei suinkaan ole. Jotkut puhelinvalmistajat ovat tuoneet Playn rinnalle omat sovelluskauppansa. Harvalle on kuitenkaan tullut mieleen ladata mitään sovelluskauppojen ulkopuolelta.

Tai ainakin tähän asti. Rajattoman tuntuista suosiota nauttivan Fortniten takana oleva Epic nimittäin päätti julkaista pelin Android-esiversion omin päin. Mitä todennäköisimmin myös täysversiota jaellaan ohitse Play-kaupan.

Syy on sama kuin muillakin. Epic sanoi suoraan, ettei halua maksaa 30 prosentin ”latauskauppaveroa” Googlelle, koska sillä on jo itsellään tarvittava maksutekniikka ja kokemus suoramyynnistä.

Lue lisää: Fortniteen Androidilla liittyy iso riski – vaarantaako Epic pelaajat?

Samalla käytäntö toimii silmien avaajana monille ihmisille: On olemassa vaihtoehtoja. Google Play on yksi latauskauppa muiden joukossa. Google vetoaa mielellään virallisen latauskaupan turvallisuuteen, mutta verkkokonnat ovat onnistuneet kerta toisensa jälkeen ujuttamaan Playhyn vaikka mitä.

Näitä vaihtoehtoja on syytä käyttää, sillä ne estävät monopolien muodostumisen. Samalla kuitenkin tarvitaan tietoa siitä, mistä uskaltaa ladata ja mitä. Suotavaa olisi, että pieniä ja Googlesta riippumattomia palveluita nähtäisiin lisää tulevaisuudessa.

Tässäpä kysymys vaikkapa teleoperaattoreille: olisiko suomalaisille kuluttajille räätälöity sovelluskauppa mitään?

Lue lisää:
Muista jättiyhtiöistä Amazon ja Microsoft ovat pitäneet suhteellisen matalaa profiilia. Ne eivät ole ajautuneet suurempiin hakauksiin viranomaisten kanssa viime aikoina. Molemmilla lienee halu oppia enemmän kilpailijoiden kuin omista virheistään.

Facebook puolestaan on sössinyt asiansa itse leväperäisellä suhtautumisellaan ihmisten yksityisyyteen ja toistuvilla yrityksillään puhua julkisuuteen yhtä ja toimia toisin. Sen tapauksessa olisi viranomaisilta laiminlyönti olla puuttumatta yhtiön toimintaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat