Digitoday

Älä missään nimessä osta tätä laturia: ”Tässä yhdistyvät kaikki puutteet” – roihusi Tukesin testissä

Julkaistu:

Verkkokauppa
Neljä kuudesta kiinalaisesta verkkokaupasta tilatusta usb-laturista roihusi loppuun asti Tukesin sähköturvallisuustesteissä. Testijoukosta löytyi yksi muita huonompi – ja yksi selvästi parempi laturi.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoitti eilen maanantaina EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ostettujen tuotteiden vaaroista. Virasto tutki tuotteita suosituilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay.

Testattujen tuotteiden joukossa oli muun muassa kuusi usb-laturia, joista viisi osoittautui vaaralliseksi.

– Näistä neljä paloi loppuun asti sammumatta, kertoo Tukesin ylitarkastaja Kimmo Hakala Ilta-Sanomille.

– Testissä pidetään vähän parempina sellaisia materiaaleja, jotka sammuvat itsekseen, mutta nämä laturit tosiaan roihusivat ihan loppuun asti, eli sitä kautta niistä tuli myös paloriski.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Materiaalien lisäksi noin euron hintaisissa ja sitä halvemmissa latureissa oli useita puutteita sähkön eristyksessä. Latureissa olevat muuntajat, jotka muuntavat verkkojännitteen usb-laitteiden käyttämäksi pienemmäksi jännitteeksi, oli usein huonosti eristetty. Muuntajien käämien väliltä puuttui eristysteippejä ja ne saattoivat olla liian lähellä toisiaan, joten verkkojännite pystyi vikatilanteessa siirtymään käyttäjän puolelle.

Yksi testatuista laitteista oli niin huono, että Tukesissa sitä pidettiin sähköturvallisuuden kannalta yhtenä vaarallisimmista koko viraston testaushistoriassa.

Lue lisää: ”Testaushistorian vaarallisimpien joukossa” – suosittujen verkkokauppojen tuotteissa tukehtumisvaara lapselle, tulipalovaara, suoria huijauksia...

– Tässä laitteessa yhdistyivät kaikki mahdolliset puutteet eristyksessä, komponenttien etäisyyksissä ja palotestissä, Hakala kertoo.

– Noin huonoa tulosta ei ole ollut koskaan kotimaan markkinoilla tutkitusta tuotteesta.

Testin vaarallisimmassa usb-laturissa oli punertavan värinen kuori ja kyljessä teksti ”3 USB charger” Hänen mukaansa laatuero muihin testissä reputtaneisiin ei kuitenkaan ollut suuri.

– Näiden laitteiden riskit riippuvat aika lailla ajasta. Ne eivät välttämättä anna sähköiskua heti seinään kytkettäessä, mutta niiden käyttö on jatkuvaa arpapeliä, Hakala sanoo.

Yksi laitteista kuitenkin läpäisi testit. Kyseessä oli usb-laturi, joka maksoi viisi euroa, eli siis roihahtaneita malleja enemmän. Hinnan lisäksi laitteessa oli muitakin ulkoisia eroja.

– Reputtaneissa malleissa ei ollut mitään varsinaista tuotenimeä tai merkintöjä valmistajasta, ja pakkauksena oli sellofaanikääre, Hakala kertoo.

– Hyvän tuotteen pakkauksessa oli valmistajan nimi sekä muitakin tietoja.

Tukesin testi liittyy useiden viranomaisten Omalla vastuulla -yhteiskampanjaan, jossa muistutetaan kuluttajan vastuusta ostettaessa tuotteita EU:n ulkopuolelta.

Tukesilla ei ole tietoa, miten paljon testattuja tuotteita on myyty juuri Suomeen. Testatut tuotteet valittiin kysymällä Facebookin Wish/AliExpress/eBay (Finland) -ryhmästä mielipiteitä testattavista tuoteryhmistä. Tämän jälkeen testiin tilatut laitteet valittiin verkkokaupan tilastojen perusteella kunkin tuoteryhmän myydyimpien tuotteiden joukosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt