”Testaushistorian vaarallisimpien joukossa” – suosittujen verkkokauppojen tuotteissa tukehtumisvaara lapselle, tulipalovaara, suoria huijauksia... - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Testaushistorian vaarallisimpien joukossa” – suosittujen verkkokauppojen tuotteissa tukehtumisvaara lapselle, tulipalovaara, suoria huijauksia...

Tukesin selvitys ei kannusta tilaamaan tavaraa ulkomaisista verkkokaupoista.

Kosmetiikka ei ollut joka tapauksessa mitä piti, eikä tuoteselosteista aina ollut tietoakaan.­

10.9.2018 12:33

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa ulkomaisista verkkokaupoista tehtävistä ostoksista. Virasto tutki tuotteita suosituilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay.

Tulokset olivat huolestuttavia. Vain yksi 32:sta Tukesin hankkimasta lelusta, lastentarvikkeesta, korusta ja sähkölaitteesta täytti eurooppalaiset vaatimukset.

– Jos nämä tuotteet olisivat myynnissä Suomessa, kaupat velvoitettaisiin keräämään ne takaisin kuluttajilta, kirjoittaa Tukes tiedotteessaan.

Testissä oli kaikkiaan 17 lastentarviketta. Näihin kuului leluja, tutteja, tuttiketjuja ja lastenvaatteita. Kaikki olivat vaarallisia. Esimerkiksi vaatteissa olevat narut aiheuttivat kuristumisvaaraa ja tuttien puutteelliset ilma-aukot aiheuttavat tukehtumisvaaraa. Ruokatutin tuttiosa ei puolestaan ollut elintarvikekontaktimateriaaliksi soveltuva.

Testeihin päätyi myös kuusi 6 usb-laturia, joista 5 osoittautui vaaralliseksi. Jälkimmäisessä oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara.

– Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa, sanoi Tukesin ylitarkastaja Kimmo Hakala tiedotteessa.

12 kosmetiikkatuotteesta 6 ei sisältänyt lainkaan tuoteselostetta tai se ei ollut latinalaisilla aakkosilla kirjoitettu. Lisäksi ne saattoivat olla jotain aivan muuta, kuin millaisena ne myytiin.

– Ihoa vaalentava voide ei käännettyjen ainesosien perusteella sisältänyt yhtään vaalentavaa ainesosaa. Hampaidenvalkaisusetti oli käännöksen perusteella puolestaan plakkia poistava valmiste. Hyaluronihappo tilattiin 100-prosenttisena hyaluronihappona, mutta todellisuudessa saatiin valmiste, joka sisältää hyaluronihappoa vain yhtenä ainesosana, Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori sanoo.

Ulkomaisista ostoksista saattaa tulle ikäviä seurauksia kuluttajalle, sillä EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote aiheuttaa vahinkoa. Tällainen voi olla esimerkiksi laturin aiheuttama tulipalo.

Lisäksi kaupoista tilattiin 9 kopea- tai titaanikorua. Yksikään ei sisältänyt jalometallia koruissa olevista leimoista huolimatta.

– Yksikään näistä koruista ei kuitenkaan sisältänyt jalometallia, eli ostajaa huijattiin, ylitarkastaja Anneli Pärnänen Tukesista toteaa tiedotteessa.

Tukes teki selvitystään yhdessä suositun Wish/AliExpress/eBay (Finland) -Facebook-ryhmän kanssa.

Myöskään CE-turvallisuusmerkintään ei voi luottaa EU:n ulkopuolelta ostettaessa. Tukes kertoi viime vuoden lopulla, että merkintöjä väärennetään paljon.

Lue lisää: Kiinalaisessa nettiostoksessa piilee riski – saatat joutua vastuuseen jälkikäteen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?