Näin robotit tulevat koteihin, mukana Pentagonin alihankkija – ”Emme tee mitään ihmisiä vahingoittavaa” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näin robotit tulevat koteihin, mukana Pentagonin alihankkija – ”Emme tee mitään ihmisiä vahingoittavaa”

Berliinin IFA-messuilla esiteltiin robottimalleja, joiden tarkoitus on helpottaa arkea. Hinnat eivät enää ole kymmenissä tuhansissa.

Temi-robotti on tarkoitettu pääasiassa viihdyttämiseen ja yhteydenpitoon.

8.9.2018 16:00

Robotit saattavat lähiaikoina yleistyä kodeissa, kaupoissa ja hotelleissa – ainakin jos uskoo Berliinin IFA-kulutuselektroniikkamessuilla tuotteitaan esitteleviin yrityksiä. Monilla messuosastoilla robotteja on lähinnä koristeena, mutta joukosta löytyy myös yrityksiä, joille robotit ovat päätuote.

Robottien hinnatkaan eivät ole tavallisten kuluttajien tavoittamattomissa. Yksi vakavimmin otettavista roboteista on Temi, jota aletaan myydä Yhdysvalloissa ja Euroopassa kotikäyttöön noin 1500 dollarin hintaan.

– Make it funky, komentaa Temiä esittelevä Danny Isserles IFA-messuilla Berliinissä.

Muutaman yrityksen jälkeen laite alkaa soittaa musiikkivideoita. Isserles syyttää viiveestä IFA-messujen huonoja wifi-yhteyksiä.

– Tälle on monia hauskoja käyttötarkoituksia, mutta rakensimme tämän erityisesti etäläsnäoloon, hän kertoo.

Temi-robottia ei kehitä mikä tahansa startup, vaan yhtiöllä on jo erikoisen vahvoja näyttöjä osaamisestaan. Temin taustalla on Roboteam-niminen yhtiö, jonka asiakkaisiin kuuluu muun muassa Pentagon eli Yhdysvaltojen puolustusministeriö.

Temi-robotti oppii liikkumaan itsenäisesti asunnossa, ja osaa myös hakeutua itse lataukseen, kertoo Danny Isserles.

– Mutta emme tee mitään ihmisiä vahingoittavaa, vakuuttaa Isserles, joka johtaa Temiä kehittävän Roboteamin tytäryhtiön yksikköä New Yorkissa.

Roboteam kehittää robottejaan muun muassa ihmisille vaarallisten tai muuten hankalien paikkojen tutkimiseen. Robotit voivat kiivetä portaita, ryömiä ahtaista aukoista, avata ovia ja esimerkiksi siirtää räjähteiksi epäiltyjä esineitä.

Roboteamin Pentagonille myytyjen robottien ansiosta Temi-robottia kehittävän tytäryhtiön rahoitus on turvattu.

Temi-robotti vaikuttaa rauhanomaiselta. Kapean kaarevan varren yläosassa on näyttö, jonka reunassa ovat kamerat ja mikrofonit. Robotissa on myös Harman/Kardonin kaksi diskanttia, kaksi keskikaiutinta ja subwoofer.

Robottiin ja robotilla voi ottaa videopuhelun. Esimerkiksi kotoa poissa oleva voi ottaa puhelinsovelluksella videoyhteyden robottiin ja ohjata robottia ympäri asuntoa perheenjäsenten mukana. Robotilla voi selata nettiä ja hakea tietoa kosketusnäytöllä tai puheohjauksella.

Temin yläosassa olevalla pöytätasolla voi esimerkiksi ladata kännykkää langattomasti.

Robotti kartoittaa ympäristönsä, esimerkiksi asunnon, ja tutkii ja täydentää sitä jatkuvasti kaksiulotteisen lidar-tutkan avulla. Näin robotti ei törmää esimerkiksi uuteen paikkaan siirrettyihin esineisiin, kuten vaikka huonekaluihin tai leluihin.

– Temin voi määrätä seuraamaan käyttäjää asunnossa, jolloin se oppii reitit huoneesta toiseen entistä paremmin. Kun käyttäjä sanoo, että nyt ollaan keittiössä, robotti oppii myös sen, ja jatkossa sitä voi käskeä esimerkiksi menemään itsekseen keittiöön tai vaikka olohuoneeseen, Isserles kertoo.

Temi-robotissa on Android-käyttöjärjestelmänä. Yhtiö toivoo, että sovelluskehittäjät kiinnostuisivat ohjelmoimaan sille lisää sovelluksia. Robottia voisi käyttää myös muun kodin älytekniikan ohjailuun, sillä yhtiön tarkoitus on pysyä puolueettomana eri järjestelmien suhteen.

Voisiko 16 erilaisella anturilla varustettua Temiä käyttää vaikka kodin valvontaan?

– Emme ole lähteneet siihen suuntaan taustamme takia. Olemme halunneet, että tätä käytetään vain ainakin nyt etupäässä yhteydenpitoon ja viihtymiseen, Isserles sanoo.

Muitakin kotirobotteja IFA-messuilta löytyy. Esimerkiksi hollantilainen startup-yritys Somnox esitteli robottia, joka on tarkoitettu tuudittamaan käyttäjä uneen.

Lue lisää: Sänkyyn robotin kanssa – erikoinen apu uniongelmiin

Sonyn osastolla taas voi nähdä ensimmäistä kertaa Euroopassa noin 1500 euron hintaisen Aibo-robottikoiran, joka on suunniteltu perheen lemmikiksi.

Robotti voi opastaa lentokentällä ja kaupassa

Eteläkorealainen LG esitteli suurella messuosastollaan myös robotteja, jotka on tarkoitettu palvelemaan ihmisiä lähinnä julkisissa tiloissa. LG:n CLOi-robottiperheeseen kuuluu muun muassa hotelleihin ja kauppoihin tarkoitettuja robotteja.

Kauppoihin tarkoitettu LG CLOi CartBot toimii ostoskärrynä, joka myös opastaa asiakkaita.

Esimerkiksi LG CLOi CartBot on tarkoitettu korvaamaan ostoskärry. Robotti osaa opastaa asiakkaan tämän etsimän tuotteen luo. Asiakas voi skannata robotilla viivakoodin, jolloin robotti lisää sen hinnan laskuun. Lopuksi maksaminen onnistuu robotin avulla. Hotelleihin tarkoitettu CLOi PorterBot taas voi auttaa hotelliin kirjautumisessa ja kantaa matkalaukun huoneeseen.

Toistaiseksi ainoa todellisessa käytössä oleva LG:n robottimalli on CLOi GuideBot. Kaksi laitetta opastaa matkustajia Soulissa Incheonin lentokentällä. Robotti voi sille näytetyn matkalipun perusteella johdattaa matkustajan oikealle lähtöportille.

LG on kehittänyt useita versioita CLOi-roboteistaan, mutta toistaiseksi vain yksi malli on käytössä Soulin lentokentällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?