Nasa julkaisi Apollo 11 -kuulennon äänitallenteet internetissä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Todellista herkkua avaruuden ystäville – legendaarisen kuulennon ääninauhat julki

Apollo 11 vei kuukun Neil Armstrongin ja Buzz Aldrinin (kuvassa).

Julkaistu: 29.8.2018 16:00

Nasa julkaisi Apollo 11 -kuulennon äänitallenteet netissä kaikkien kuunneltavaksi.

Vuoden 1969 kuuluisa Apollo 11 -lento Kuuhun on nyt kuunneltavissa internetissä, muun muassa NBC News kertoo. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on yhdessä Texasin yliopiston kanssa digitoinut 19 000 tunnin edestä viestinvaihtoa astronauttien ja lennonjohdon välillä.

Epäselväksi jäi, miten äänimateriaalia on kertynyt yli kahden vuoden edestä, sillä koko lento kesti vain 8 päivää. Kaikki tallenteet ovat kuitenkin nyt saatavilla ilmaiseksi Internet Archive -verkkopalvelussa.

Mukana on paitsi kuuluisa lausahdus pienestä askeleesta ja isosta loikkauksesta, myös esimerkiksi keskustelu juuri ennen Kuuhun laskeutumista ilmenneestä virheilmoituksesta. Lennonjohto ja astronautit miettivät kuumeisesti, voiko laskeutumista jatkaa.

Tiedostoja ei ole lajiteltu mitenkään, eli ne ovat vain yhtenä valtavana listana arkistossa. Myöskään tiedostonimet eivät yksilöi tapahtumia, eli niidenkään perusteella ei ole mahdollista päätellä mitään sisällöstä. Yksittäinen tiedosto voi myös olla useita tunteja pitkä. Helmien onkiminen tästä kasasta vaatii todellista omistautumista aiheelle.

Tilanteeseen voi olla luvassa parannusta. NBC:n mukaan tiedostoja ollaan organisoimassa uusiksi, jotta niitä on helpompi kuunnella. Työn pitäisi tuottaa hedelmää ensi vuonna Apollo 11 -portaalin muodossa.

Mutta muitakin ongelmia on. Äänenlaatu oli ainakin IS Digitodayn kuuntelemissa pätkissä paikoin niin huono, ettei puheesta saanut mitään selvää. Nauhoitteisiin sisältyi myös merkittäviä jaksoja, jotka olivat pelkkää kohinaa. Nauhat on digitalisoitu sellaisinaan, myös hiljaiset hetket mukaan lukien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?