Digitoday

Internetiä mullistanut suomalaiskeksintö täytti 30 vuotta – oletko käyttänyt?

Julkaistu:

Pikaviestintä
Jarkko Oikarisen kesätöidensä ohella kehittämä IRC-chattialusta porskuttaa edelleen.
Internetin kehitykseen merkittävästi vaikuttanut suomalaiskeksintö IRC-pikaviestin (Internet Relay Chat) täytti tällä viikolla 30 vuotta, kertoo Oulun yliopisto.

IRCin kehitti vuonna 1988 tietojenkäsittelyopin laitoksella kesätöissä ollut Jarkko Oikarinen.

Teknisesti ottaen IRC ei ole sovellus, vaan avoimen lähdekoodin nettiprotokolla, joka mahdollisti tosiaikaisen chattaamisen internetissä aikana ennen pikaviestimiä. ”Irkkaaminen” tapahtuu sovelluksilla, joita on lukemattomia erilaisia. Keskustelu tapahtuu avoimilla tai suljetuilla kanavilla, jotka on yleensä luotu tietyn porukan tai aihepiirin ympärille.

Ensimmäiselle nettiin tutustuneelle sukupolvelle IRC oli ensimmäinen kosketus reaaliaikaiseen keskusteluun, jollainen on nykyisin arkipäivää. Se mahdollisti nimettömät keskustelut ja seuran löytämisen verkosta mihin vuorokaudenaikaan tahansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

IRCin varsinaista kulta-aika oli vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, mutta sitä käytetään yhä laajalti. Monet suosivat perinteistä voittoa tuottamatonta vaihtoehtoa isojen amerikkalaisten pikaviestinten sijaan.

IRCin liepeille rakentui muitakin palveluita, tunnetumpana irkkaajille kasvot antava IRC-galleria eli ”Galtsu”, joka alkoi elää omaa elämäänsä. Se kasvoi aikoinaan nuorten keskuudessa siinä määrin suosituksi, että kaikki käyttäjät eivät edes tunteneet alkuperäistä IRCiä.

Myös verkkokonnat löysivät IRCin. Vuonna 2003 IRCiä käytettiin komentojen antamiseksi Fizzer-madon saastuttamille tietokoneille. Vuonna 2010 puolestaan hyökkääjät kaappasivat IRC-kanavia ja vaativat niistä lunnaita.

IRC sai Millennium-teknologiapalkinnon sen toisena myöntämisvuonna 2005.

Ota kantaa

Oletko koskaan irkannut?

Kyllä 60% En 40%
Ääniä yhteensä 6423

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt