Google tallentaa iPhone- ja Android-puhelimien sijaintia, vaikka luulet kieltäneesi – näin estät seurannan

Googlen sovellukset seuraavat iPhone- ja Android-käyttäjien liikkumista, vaikka käyttäjä olisi estänyt sijainnin seurannan.

14.8.2018 10:33

Google seuraa ja tallentaa sen puhelinsovellusten käyttäjien sijaintia, vaikka käyttäjät olisivat estäneet sen puhelimen yksityisyysasetuksista, väitetään uutistoimisto AP:n tekemässä tutkimuksessa. Myös Princetonin yliopiston tutkijat ovat varmistaneet tuloksen.

Google tallentaa sekä iPhone- että Android-puhelimien käyttäjien sijaintitietoja puhelimiin asennettujen Google-sovellusten avulla. Seuranta koskee noin kahta miljardia Android-puhelimien käyttäjää sekä satoja miljoonia iPhone-käyttäjiä, jotka käyttävät Googlen karttasovellusta tai hakua, AP kertoo.

– Voit poistaa sijaintihistorian käytöstä milloin tahansa, kerrotaan Google-tilin ohje-sivuilla.

– Jos sijaintihistoria on poistettu käytöstä, käyntikohteitasi ei enää tallenneta. Kun poistat sijaintihistorian käytöstä Google-tilillä, valintaa sovelletaan kaikkiin samaan Google-tiliin liitettyihin laitteisiin.

AP:n ja Princetonin tutkijoiden mukaan tämä ei ole kuitenkaan totta. Sijaintihistorian poistaminen käytöstä tarkoittaa enemmän taukoja sijainnin tallentamisesta kuin täydellistä lopettamista.

Lue lisää: On olemassa tapa nähdä kaikki, mitä Google sinusta tietää – mutta se voi järkyttää

Google tallentaa esimerkiksi käyttäjän sijainnin, kun tämä avaa Google Maps -karttasovelluksen. Myös sääsovellukset voivat paikantaa käyttäjän. Myös joidenkin Google-hakujen seurauksena käyttäjä saatetaan paikantaa tarkan leveys- ja pituuspiirien tarkkuudella.

Googlen mukaan se käyttää paikannustietoja parantaakseen sovellustensa käyttäjien palvelua ja käyttökokemusta.

Sijaintihistorian poistaminen ei riitä

Käyttäjän kannattaa siis ensin poistaa käytöstä sijaintihistoria seurannan estämiseksi. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaikka asetusvalikon perusteella niin luulisi.

Melko syvältä Google-tilin asetuksista löytyy verkkoselaimella nimittäin myös kohta Verkko- ja sovellustoiminta, jonne tallentuvat Google-sovellusten välittämät tiedot niiden käytöstä sekä joskus myös käyttäjän sijainnista.

Android-puhelimella valinta löytyy asetusvalikon kautta.

  1. Etsi puhelimen asetuksista Google-asetukset

  2. Valitse Google-asetuksista Google-tili

  3. Valitse täältä välilehti Tiedot ja räätälöinti.

  4. Tällä sivulla on kohta Verkko- ja sovellustoiminta, jonka kautta pääsee ottamaan toiminnon pois päältä. Tämä lopettaa myös Googlen sovellusten tekemän sijaintiseurannan.

Nettiselaimella reitti seurannan lopettamiseen on ehkä vielä hieman monimutkaisempi.

  1. Kirjaudu ensin Google-tilille.

  2. Otsikon Henkilötiedot ja yksityisyys alta löytyy linkki Hallinnoi toimintaasi Googlessa.

  3. Tämän jälkeen aukeavalla sivulla on otsikko Toimintojen hallinta. Klikkaa sen alla olevaa Siirry toimintojen hallintaan -linkkiä.

  4. Aukeavalla sivulla on otsikko Verkko- ja sovellustoiminta, jonka vieressä on valinta, josta toiminnon voi ottaa pois päältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?