Digitoday

Tekijänoikeuskiistassa ratkaisu: Netistä kopioiduille kuville tiukka ehto

Julkaistu:

Tekijänoikeudet
Verkossa vapaasti saatavilla olevien valokuvien uudelleenkäyttöön on pyydettävä lupa, Euroopan kärkioikeus katsoo.
Internetissä tekijänsä luvalla julkaistua valokuvaa ei saa julkaista muualla internetissä pyytämättä kuvaajalta lupa uudestaan. Näin katsoo Euroopan unionin tuomioistuin tuoreessa päätöksessään Reutersin mukaan.

Päätöksen taustalla on oikeusjuttu, jossa valokuvaaja käräjöi Córdobaa esittävän kuvansa julkaisuoikeudesta. Kuva oli alunperin kuvaajan luvalla julkaistu matkailusivustolla, josta saksalainen koululainen oli kopioinut sen esitelmäänsä, joka julkaistiin myös koulun verkkosivuilla.

Tuomarien mukaan hyperlinkkien käyttäminen alkuperäisiin teoksiin viittaamiseksi on hyväksyttävää, kopioidun kuvan julkaisu sen sijaan ei.

Päätöksen on arvioitu voivan synnyttää lukuisia oikeusjuttuja, joissa tekijät taistelevat teostensa luvatonta käyttöä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU:ssa on viime kuukausina tasapainoteltu laajemminkin kuluttajien oikeuksien, tekijänoikeuksien ja internetin toimivuuden välillä. Tähän liittyi aiottu tekijänoikeusuudistus, joka olisi toteutuessaan voinut jopa sulkea suosittua verkkopalveluja joiltakin käyttäjiltä.

Uudistus olisi muun muassa pakottanut verkkopalvelut kaiken käyttäjien lataaman sisällön tarkistamiseen tekijänoikeusrikkomusten varalta. Esitys kuitenkin kaatui ainakin toistaiseksi.

Lue lisää: Kommentti: ”Meemikielto” kaatui – se on hyvä (vaikkei kieltoa koskaan ollutkaan)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt