Digitoday

Uusi Android-versio on Piirakka – saatavissa nyt vain harvoihin puhelimiin

Julkaistu:

Android
Google aloittaa uuden Android 9- eli Pie-version päivittämisen ensimmäisenä omiin puhelimiinsa.
Google on virallisesti julkistanut uuden Android 9 P -käyttöjärjestelmänsä. Julkistuksen yhteydessä Google antoi tapansa mukaansa tunnuskirjaimelle jälkiruokaa tai makeista merkitsevän selityksen. Kun edellinen O oli Oreo-keksi, niin P on Pie eli suomeksi Piirakka.

Google esitteli Piirakkaansa jo keväällä ohjelmistokehittäjille tarkoitetussa I/O-tapahtumassa, ja julkaisu tarkoittaa varsinaisesti sitä, että käyttöjärjestelmä on nyt ladattavissa puhelimiin. Ensimmäisenä Google alkaa päivittää sitä omiin Pixel-puhelimiinsa.

Lähiaikoina sen todennäköisesti saavat myös Nokia-puhelimet, joissa on Pixel-puhelimien tapaan käytössä pelkistetty Android-käyttöjärjestelmä. Elokuun lopulla Berliinissä alkavilla IFA-kulutuselektroniikkamessuilla julkistetaan mahdollisesti myös uusia Android-puhelimia, joissa Android P on jo valmiina.

Monet muut puhelinmallit saattavat joutua odottamaan päivitystä mahdollisesti pitkään – tai jäädä kokonaan ilman. Syynä ovat laitevalmistajien puhelimiensa Android-käyttöjärjestelmiin tekemät muutokset ja ohjelmat, joiden yhteensopivuus uuden version kanssa on vielä varmistettava ennen päivitystä. Lisäksi uusi Android saattaa vaatia laitteilta esimerkiksi muistia tai prosessoritehoja, joita vanhoissa malleissa ei löydy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjailua pyyhkäisyillä

Android-puhelimia on yleensä käytetty kolmella näytön alareunassa olevalla kosketusnäppäimellä. Piirakassa näistä on jäljellä vain keskimmäinen, ja laitetta hallitaan entistä enemmän pyyhkäisyillä. Esimerkiksi käynnissä olevia sovelluksia pääsee selaamaan pyyhkimällä ruudun alareunan pientä kuvaketta vaakasuoraan. Pyyhkäisy ylöspäin avaa sovellusvalikon.

Mukautuu käyttäjäänsä

Googlen mukaan Android Piirakka oppii käyttäjänsä tavoille ja ennakoi toistuvia käyttötapoja. Esimerkiksi jos käyttäjä liittää kuulokkeet, puhelin näyttää viimeksi kuunnellun soittolistan.

P voi oppia myös säätämään näytön kirkkautta automaattisesti käyttäjän aiemmin tekemien asetusten mukaan. P optimoi myös akun käyttöä pitämällä käyttäjän suosimat sovellukset toiminnassa.

Varoittaa käyttämästä liikaa

Puhelimessa on myös uusia työkaluja, joiden tarkoituksena on vähentää puhelimen käyttöä. Puhelin näyttää ajan, kuinka paljon laitetta ja yksittäisiä sovelluksia on käytetty. Sovelluksille voi myös asettaa aikarajoituksia.

Viipaleita ohjelmista

Piirakassa on uusi ominaisuus nimeltä Slices eli suomeksi viipaleet. Esimerkiksi sanahaun tuloksena voi olla ”viipale” valokuvakansiosta ja käyttäjän omista aiheeseen liittyvistä kuvista tai ehkä musiikkisovelluksen kappaleista.

Muita Android 9 P:n omaisuuksia on listattu aiemmassa Ilta-Sanomien jutussa.

Lue lisää: Tällainen on uusi Android: 6 merkittävää muutosta puhelimen käyttöön

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt