Suomalaisyhtiölle vihdoin läpimurto? Käyttöjärjestelmä Venäjällä miljooniin puhelimiin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Suomalaisyhtiölle vihdoin läpimurto? Käyttöjärjestelmä Venäjällä miljooniin puhelimiin

Venäjällä aiotaan ensi vuonna ottaa käyttöön suomalaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmää käyttäviä puhelimia.

Julkaistu: 6.8.2018 13:01

Venäjällä aiotaan ottaa käyttöön lähes 8 miljoonaa suomalaisen Jollan kehittämään Sailfish-käyttöjärjestelmään perustuvaa puhelinta.

Lähes kahdeksan miljoonan venäläisen viranomaisen ja valtio-omisteisten yritysten työntekijän on tarkoitus käyttää vuonna 2021 puhelinta, jossa on alun perin suomalaisen Jollan kehittämä Sailfish-käyttöjärjestelmä, kertoo venäläinen Kommersant-sanomalehti. Tietonsa lehti on saanut suunnitelmista perillä olevalta viranomaiselta, mutta viranomaiset eivät ole virallisesti kommentoineet lehden tietoja.

Venäjä hankki vuonna 2016 lisenssin Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmään käytettäväksi valtion ja valtio-omisteisten yritysten tulevissa mobiililaitehankinnoissa. Valtio on halunnut Sailfishistä vaihtoehdon yhdysvaltalaisten Googlen ja Applen puhelimille ja käyttöjärjestelmille.

Jolla-yhtiössä on nykyään huomattava venäläisomistus. Venäläinen liikemies Grigory Berezkinin edustaja on aiemmin kertonut tämän omistavan yhtiöstä määräysvaltaan oikeuttavan osuuden. Berezkin on sittemmin myynyt omistuksensa Venäjän valtion omistamalle Rostelekom-operaaattorille. Jollan edustajan mukaan mukaan Berezkinillä tai Rostelekomilla ei kuitenkaan ole määräysvaltaa Jollassa.

Venäjällä Sailfish-käyttöjärjestelmästä on kehitetty paikallista versiota Open Mobile Platform -nimisessä yrityksessä. Rostelekomin johtajan Mihail Osejevskin mukaan Sailfish-käyttöjärjestelmän venäläiselle versiolle haetaan nyt uutta nimeä, joka heijastaisi sen kansallista identiteettiä.

Uusia Sailfish-puhelimia on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuodesta alkaen, ja vuoteen 2021 mennessä niitä on tarkoitus olla työpuhelimina noin 7,9 miljoonalla valtion, valtion budjettivaroilla toimivien laitosten ja valtion omistamien yritysten työntekijällä. Hankkeeseen arvioidaan kuluvan 160,2 miljardia ruplaa, eli noin 2,2 miljardia euroa.

Jolla keskittyy nyt lisensointiin

Sailfish-käyttöjärjestelmä perustuu Nokian ja Intelin kehittämään Linux-pohjaiseen MeeGo-käyttöjärjestelmään, ja vuonna 2011 perustetun Jollan alkuperäisiin työntekijöihin kuuluikin paljon entisiä Meego-kehittäjiä.

Yhtiö on ollut perustamisestaan lähtien tappiollinen. Alun perin myös omaa puhelinta kehittänyt yritys ilmoitti vuonna 2015 keskittyvänsä Sailfish-käyttöjärjestelmän lisensointiin. Viime vuonna yhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio arveli Jollan tuloksen kääntyvän vihdoin positiiviseksi. Yhtiö ei ole kuitenkaan julkistanut viime vuoden tulostietojaan.

Venäjän lisäksi myös Kiina on lisensoinut Sailfish-käyttöjärjestelmän, ja on kehittämässä siitä omaa versiotaan. Kiinassa Sailfish-käyttöjärjestelmää on määrä käyttää niin autoissa, televisioissa, älykodeissa ja -kelloissa sekä esineiden internet -laitteissa. Kaikkiaan käyttöjärjestelmähankkeen arvo on noin 250 miljoonaa dollaria.

Muutoksia/korjauksia 6.8. klo 15.35: Jollan kommentti Grigory Berezkinin ja Rostelekomin Jolla-omistuksesta ja määräysvallasta. Jollan puhelinliiketoimintaa ei ole siirretty Vincit-yhtiöön, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?