Kannettavan tietokoneen akkukeston voi tarkistaa Windows 10:n työkalulla - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ovatko kannettavasi akun parhaat päivät jo takana? Näin selvität

Julkaistu: 29.7.2018 7:00

Windows 10:n työkalu ennustaa sinulle, kuinka kauan kannettavassa tietokoneessasi riittää puhtia yhdellä latauksella.

Kannettavan tietokoneen akkukesto on aina tasapainottelua todellisuuden ja valmistajan lupausten välillä. Asiaan vaikuttaa ratkaisevasti myös se tapa, jolla käytät konettasi. Windows 10 osaa antaa ennusteen akkukestosta oman käyttöhistoriasi perusteella, uutispalvelu ZDNet neuvoo taannoisessa artikkelissaan.

IS Digitoday testasi vinkin toimivuuden ajan tasalla olevassa Windows 10 -kannettavassa ja viilasi ohjeita joiltakin osin.

Paina Windowsin alapalkin suurennuslasia, ja kirjoita hakukenttään Komentokehote. Avaa ehdotettu ohjelma painamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla Suorita järjestelmänvalvojana. Paina Kyllä avautuvassa varmistusikkunassa.

Komentokehote on nyt auki. Kirjoita siihen powercfg /batteryreport, ja paina Enteriä näppäimistöstä. Sinun pitäisi heti saada ilmoitus, että battery-report.html-niminen tiedosto on tallennettu.

 Kirjoita kehotteeseen seuraavaksi battery-report.html. Windows voi kysyä sinulta, missä selaimessa haluat avata tiedoston. Valitse haluamasi selain, niin pääset lukemaan akkuraporttia.

Lue lisää: Käynnistyykö tietokoneesi itsekseen ilman syytä? Näin selvität, mistä on kyse

Akkuraportti on englanniksi ja pitkä kuin nälkävuosi, mutta älä pelästy. Tämän vinkin kannalta oleellisin tieto on koko raportin pohjalla kohdassa Current estimate of battery life based on all observed drains since OS install. Se tarkoittaa, että näet akkukestosta arvion, joka perustuu kaikkiin akun tyhjenemisiin sitten käyttöjärjestelmän asennuksen.

Vasemmalla oleva luku kertoo akun arvioidun käyttöajan täydestä latauksesta lukien. Oikealla oleva verrokkiluku kertoo akun alkuperäisen suunnitellun kapasiteetin. Jos luvut ovat kaukana toisistaan, on akku saattanut jo nähdä parhaat päivänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?