Googlelle ennätykselliset miljardisakot EU:lta: Android-käyttöjärjestelmään tehtävä muutos 90 päivän kuluessa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlelle ennätykselliset miljardisakot EU:lta: Android-käyttöjärjestelmään tehtävä muutos 90 päivän kuluessa

EU on on määrännyt 4,3 miljardin euron sakot Googlelle Android-käyttöjärjestelmän takia

EU:n kilpailukomissaarin Margrethe Vestagerin mukaan Google on käyttänyt Androidia keinona vahvistaakseen valta-asemaansa hakukoneissa.

18.7.2018 14:42

Euroopan unioni (EU) on määrännyt Googlelle ennätykselliset 4,3 miljardin euron sakot Android-käyttöjärjestelmän toimintojen takia, joita EU nimittää laittomiksi. EU:n Googlelle määräämä sakkosumma ovat selvästi suurempi kuin minkään muun kilpailuviranomaisen yhdelle yritykselle antama rangaistus.

EU:n tähtäimessä on ollut tapa, jolla Google on yhdistänyt nettiselaimen ja hakukoneen puhelimien Android-käyttöjärjestelmään. Googlen ehtojen mukaan Android-puhelimiin ei ole mahdollista saada Google Play -sovelluskauppaa, ellei käyttöjärjestelmään sisällytä myös Chrome-selainta ja oletusarvoiseksi hakukoneeksi Googlea.

– Google on käyttänyt Androidia keinona vahvistaakseen valta-asemaansa hakukoneissa, toteaa EU.n kilpailukomissaari Margrethe Vestager lausunnossaan.

– Nämä keinot ovat estäneet killpailijoilta keinon keksiä ja kilpailla omilla ansioillaan.

Lisäksi EU määrää Googlea muuttamaan Android-käyttöjärjestelmää kolmen kuukauden kuluessa.

Lue lisää: Kommentti: Android-puhelimia odottaa suuri muutos – ja se on hyvä

Google hallitsee tänä vuonna kolmasosaa maailman mobiilimainonnan markkinoista, arvioi markkinatutkimusyhtiö eMarketer, mikä merkitsee yhtiölle noin 40 miljardin dollarin liikevaihtoa Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Google aikoo valittaa EU:n päätöksestä.

– Android on luonut enemmän valinnanvaraa kaikille, ei vähemmän. Voimakas ekosysteemi, nopea kehitys ja halvemmat hinnat ovat voimakkaan kilpailun klassisia tunnusmerkkejä, Google kommentoi vastineessaan.

4,3 miljardia euroa on suunnilleen sama summa jonka Alankomaat maksaa vuosittain EU:n budjettiin.

Vaikka sakkosumma on ennätyksellinen, Googlen emoyhtiö Alphabet ansaitsi yhtiön viime vuonna saman summan 16 päivässä, perustuen yhtiön raportoimaan 110,9 miljardin liikevaihtoon vuonna 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?