Digivinkki: Näin selvität, miksi Windows 10 -tietokone herää lepotilasta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Käynnistyykö tietokoneesi itsekseen ilman syytä? Näin selvität, mistä on kyse

Julkaistu: 15.7.2018 16:00

Tietokoneen yllättävä herääminen lepotilasta voi olla oire huonosti käyttäytyvästä ohjelmasta, ZDNet opastaa.

Asetat tietokoneen lepotilaan säästääksesi akkua tai pienentääksesi sähkölaskuasi. Mutta kone herääkin yhtäkkiä takaisin ilman näkyvää syytä. Syynä voi olla huonosti käyttäytyvä ohjelma tai ajuri. Ongelman selvittäminen vaatii hieman taitoa ja rohkeutta, mutta näillä ZDNetin ohjeilla voit päästä sylttytehtaan jäljille.

Selvittäminen edellyttää tietokoneen virrankäyttöraportin luomista. Se taasen edellyttää Windows 10:n komentokehotteen käyttöä. Siihen ei tavallinen käyttäjä koske käytännössä koskaan, mutta tässä tapauksessa kannattaa.

Energiaraportti luodaan menemällä Windowsin komentokehotteeseen.

  • Avaa komentokehotte painamalla Windowsin alapalkin suurennuslasia ja kirjoittamalla hakupalkkiin cmd.exe. Älä klikkaa hakutulosta hiirellä, vaan avaa komentokehote näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + Enter. Näin varmistat, että kehote avautuu järjestelmänvalvojan oikeuksin.

  • Ruutuun avautuu käyttöliittymä, joka on tuttu tietokoneiden muinaishistoriasta ja dos-käyttöjärjestelmästä. Älä anna sen pelottaa, vaan kirjoita näkymään powercfg /energy. Paina sitten Enter-näppäintä. Nyt tietokone luo virrankäyttöraporttia. Tähän kuluu noin minuutti, joten älä tee mitään ennen kuin tietokone kertoo raportin olevan valmis.

  • Komentokehote voi sanoa sinulle heti raportin valmistuttua, että löytyi niin ja niin paljon virheitä ja varoituksia. Älä pelästy sitä. Se ei välttämättä tarkoita, että tietokoneessasi olisi mitään vakavaa vikaa. Avaa luotu raportti kirjoittamalla komentokehotteeseen energy-report.html ja painamalla Enter, niin näet, mitä on virheiden ja varoitusten taustalla.

  • Raportti aukeaa nettiselaimessa. Kiinnitä huomiota punaisella näkyviin virheisiin, mutta älä edelleenkään pelästy niitä. Kiinnitä huomio kohtiin, joissa lukee "laite tai ohjain on tehnyt pyynnön estää järjestelmää siirtymästä lepotilaan automaattisesti".

Tältä näyttää tietokoneen energiaraportti.

IS Digitodayn testikoneessa tällaisen ilmoituksen antoi ainoastaan Realtek High Definition Audio -ääniajuri. Lepotilan korjaaminen edellyttäisi joko rikkovan toiminnon poistamista tai sen muuttamista. Tässä tapauksessa ääniajurin poistaminen ei tule kyseeseen, koska se on vähintään tarpeellinen, jos ei jopa välttämätön. Yhdeksi vaihtoehdoksi jäisi ajurin päivittäminen. Ei ole kuitenkaan varmuutta, onko siitä hyötyä.

Toisilla ongelman voi aiheuttaa ohjelma, jonka poistamisesta ei ole mitään haittaa tietokoneelle.

Älä kuitenkaan koskaan poista ajureita tai ohjelmistoja, jollet tiedä, mitä teet. Voit aiheuttaa tietokoneelle enemmän hallaa kuin hyvää. Netin hakukoneet ovat hyvä apuri virrankäyttöraportissa mainittujen ongelmien selvittämisessä. Nettihaku ongelmia aiheuttavan toiminnon nimellä kertoo usein nopeasti, mitä virkaa sillä on tietokoneessa. Siitä voit päätellä, onko toiminnon poistaminen turvallista.

Lue lisää: Etkö saa Windowsista selvää tai tökkiikö hiiren käyttö? Kurkista tänne

Jos olet päätellyt, että rikkovan toiminnon poistaminen on turvallista, voit etsiä sitä esimerkiksi klikkaamalla Windowsin vasemman alakulman aloituspainiketta hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla heti ylhäältä Sovellukset ja ominaisuudet. Saat listan tietokoneeseen asennetuista sovelluksista. Niitä klikkaamalla löydät vaihtoehdon sovelluksen poistamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?