Digitoday

Suomalaiset saavat outoja soittoja ulkomailta – viranomaiselta selkeä ohje

Julkaistu:

Puhelinhuijaukset
Soittoja on tullut Suomeen jo ainakin parin viikon ajan. Takaisin ei kannata soittaa.
Suomalaiset ovat saaneet kuluneen viikon aikana outoja puhelinsoittoja etenkin +675-alkuisista puhelinnumeroista. Suuntanumero kuuluu Tyynellä valtamerellä sijaitsevalle Papua-Uusi-Guinealle.

Soittoja tulee useasta eli alanumerosta. Niitä yhdistää se, että ne ovat vain muutaman sekunnin mittaisia, ja yleensä vastaanottaja ei ehdi niihin reagoida.

Ilta-Sanomat on saanut useita yhteydenottoja puheluihin liittyen. Myös Vauva.fin keskustelupalstalla moni kertoo saaneensa puheluita, ja asiasta keskustellaan vilkkaasti.

Myös puhelinsoittoja kartuttavasta Kuka soitti -palvelusta löytyy paljon mainintoja +675-puheluista viime päivien ajalta. Jotkut ovat ehtineet ottaa puhelun vastaan ja sanovat yhteyden toisessa päässä olevan englanninkielisen tallenteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka puheluissa on Papua-Uusi-Guinean maakoodi, puhelu voi todellisuudessa tulla mistä vain. Puhelinsoitot on helppo reitittää ulkomaiden kautta.

Älä soita takaisin

Viestintäviraston asiantuntijalla on yksinkertainen ohje kaikille, jotka saavat puheluja oudoista numeroista.

– Kannattaa olla tekemättä yhtään mitään. Takaisin ei kannata soitella, Juha Tretjakov varoittaa.

Periaatteessa on mahdollista, että soitoilla yritetään houkutella uhri soittamaan takaisin esimerkiksi kalliiseen palvelunumeroon. Tosin Tretjakovin mukaan suomalaiset puhelinliittymät ovat yleensä suojattuja tällaisilta maksuilta ulkomaille soitettaessa.

– Maksullisten palvelunumeroiden ja ulkomaisten numeroiden puhelu- ja viestiestoista kannattaa kysyä tarkemmin omalta puhelinoperaattorilta. Operaattorin kautta voi saada hyvinkin yksityiskohtaisia estoja ja rajoituksia, Tretjakov opastaa.

– [Normaalit] ulkomaan puhelujen maksut voivat myös olla aika isoja, asiantuntija lisää.

Jos puolestaan puheluun vastaa joku ihminen, voi hänen motiivinaan olla soittajan naruttaminen johonkin toiseen huijaukseen.

Tretjakovin mukaan +675-soitoista tai vastaavista heti katkeavista puheluista on kantautunut pari ilmoitusta Viestintävirastolle.

Ulkomailta tulevat kalastelupuhelut eivät ole erityisen harvinaisia. Viime vuoden keväällä Suomeen tuli Englannin suuntanumeron alta runsaasti puheluita, joissa udeltiin muun muassa vastaajien asumismuotoa ja tuloja. Viestintävirasto epäili, että soitot saattoivat liittyä kansainväliseen huijaukseen.

Lue lisää: Saitko oudon puhelun tästä numerosta? Viestintävirasto: Saattaa liittyä kansainväliseen huijaukseen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt