Digitoday

Suomalaiset saavat outoja soittoja ulkomailta – viranomaiselta selkeä ohje

Julkaistu:

Puhelinhuijaukset
Soittoja on tullut Suomeen jo ainakin parin viikon ajan. Takaisin ei kannata soittaa.
Suomalaiset ovat saaneet kuluneen viikon aikana outoja puhelinsoittoja etenkin +675-alkuisista puhelinnumeroista. Suuntanumero kuuluu Tyynellä valtamerellä sijaitsevalle Papua-Uusi-Guinealle.

Soittoja tulee useasta eli alanumerosta. Niitä yhdistää se, että ne ovat vain muutaman sekunnin mittaisia, ja yleensä vastaanottaja ei ehdi niihin reagoida.

Ilta-Sanomat on saanut useita yhteydenottoja puheluihin liittyen. Myös Vauva.fin keskustelupalstalla moni kertoo saaneensa puheluita, ja asiasta keskustellaan vilkkaasti.

Myös puhelinsoittoja kartuttavasta Kuka soitti -palvelusta löytyy paljon mainintoja +675-puheluista viime päivien ajalta. Jotkut ovat ehtineet ottaa puhelun vastaan ja sanovat yhteyden toisessa päässä olevan englanninkielisen tallenteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka puheluissa on Papua-Uusi-Guinean maakoodi, puhelu voi todellisuudessa tulla mistä vain. Puhelinsoitot on helppo reitittää ulkomaiden kautta.

Älä soita takaisin

Viestintäviraston asiantuntijalla on yksinkertainen ohje kaikille, jotka saavat puheluja oudoista numeroista.

– Kannattaa olla tekemättä yhtään mitään. Takaisin ei kannata soitella, Juha Tretjakov varoittaa.

Periaatteessa on mahdollista, että soitoilla yritetään houkutella uhri soittamaan takaisin esimerkiksi kalliiseen palvelunumeroon. Tosin Tretjakovin mukaan suomalaiset puhelinliittymät ovat yleensä suojattuja tällaisilta maksuilta ulkomaille soitettaessa.

– Maksullisten palvelunumeroiden ja ulkomaisten numeroiden puhelu- ja viestiestoista kannattaa kysyä tarkemmin omalta puhelinoperaattorilta. Operaattorin kautta voi saada hyvinkin yksityiskohtaisia estoja ja rajoituksia, Tretjakov opastaa.

– [Normaalit] ulkomaan puhelujen maksut voivat myös olla aika isoja, asiantuntija lisää.

Jos puolestaan puheluun vastaa joku ihminen, voi hänen motiivinaan olla soittajan naruttaminen johonkin toiseen huijaukseen.

Tretjakovin mukaan +675-soitoista tai vastaavista heti katkeavista puheluista on kantautunut pari ilmoitusta Viestintävirastolle.

Ulkomailta tulevat kalastelupuhelut eivät ole erityisen harvinaisia. Viime vuoden keväällä Suomeen tuli Englannin suuntanumeron alta runsaasti puheluita, joissa udeltiin muun muassa vastaajien asumismuotoa ja tuloja. Viestintävirasto epäili, että soitot saattoivat liittyä kansainväliseen huijaukseen.

Lue lisää: Saitko oudon puhelun tästä numerosta? Viestintävirasto: Saattaa liittyä kansainväliseen huijaukseen

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Silta-sarjan supertähti tekee elokuvaa Turussa – tilanne Aurajoen rannassa sai miehen hämilleen: ”En ole kokenut vastaavaa missään muussa kaupungissa”
   TV & elokuvat
  3. Joukkoampuminen Marylandissa – useita kuollut, ampuja kriittisessä tilassa
   Ulkomaat
  4. Salla petti aviomiestään ja tajusi vaietun totuuden: ”Pettäjä on useimmiten tavallinen hyvää tarkoittava ihminen”
   Seksi & Parisuhde
  5. Liikaa puhuva nainen, huumorintajuton mies – miesten ja naisten syyt suhteen päättämiselle ovat hyvin erilaiset
   Seksi & Parisuhde
  6. Jaana Pelkonen ei anna Soinille luottamustaan: ”Tiedän aika vahvasti, että en ole se ainoa”
   Politiikka
  7. Stylisti kertoo, miksi vaatteet näyttävät julkkisten päällä aina hyvältä – meillä muilla on yksi merkittävä puute
   MyStyle
  8. Tunti sitten
  9. Perussuomalaiset panttaa Soini-päätöstä – Leena Meri: Ei luottamusta henkilönä, mutta ei tässä ole henkilöstä kysymys
   Politiikka
  10. Rakkautta & Anarkiaa esittää kohuohjaajan sarjamurhajännärin ja näyttelijä Idris Elban esikoisohjauksen – katso tästä festivaalin tärpit
   TV & elokuvat
  11. Texasilaisen päiväkodin johtaja halusi helpottaa työtään – syyte: huumasi lapset, sitoi turvaistuimiin ja sulki pimeään huoneeseen
   Ulkomaat
  12. Nyt tulee pelottava ilta – suomalaistuomari kutsuttiin Kreikan kuumimpaan otteluun: ”Viimeksi siellä heiluttiin aseen kanssa”
   Eurosarjat
  13. Näytä lisää