Digitoday

Iso ratkaisu tulossa – kenelle kuuluvat kuolleen Facebook-tiedot?

Julkaistu:

Saksassa odotetaan tänään korkeimman oikeuden päätöstä, kenelle kuuluvat edesmenneen ihmisen Facebook-tilin tiedot.
Vuonna 2012 kuolleen teinitytön vanhemmat haluavat saada haltuunsa tyttärensä yksityiset tiedot. He toivovat niiden tuovan selkoa muun muassa siihen, tekikö 15-vuotias tyttö itsemurhan vai johtuiko kuolema onnettomuudesta. Tyttö kuoli jäätyään metrojunan alle.

Facebook on kieltäytynyt luovuttamasta tilitietoja. Se vetoaa siihen, että Saksan perustuslaki takaa "televiestinnän yksityisyyden".

Vanhemmat vetoavat siihen, että Facebook-tili vertautuu yksityiseen päiväkirjaan tai kirjeisiin, jotka omaiset voivat saada haltuunsa läheisen kuoleman jälkeen.

Vanhemmat voittivat kiistan alemmassa oikeusistuimessa, joka katsoi, että tapauksessa voidaan soveltaa perintölakia. Vetoomustuomioistuin puolestaan asettui Facebookin kannalle ja kumosi aiemman oikeuden päätöksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyisin omaisilla on mahdollisuus tehdä edesmenneen läheisen Facebook-tilistä muistosivu, johon ihmiset voivat kirjoittaa surunvalittelujaan. Kuolleen yksityisviesteihin omaisilla ei ole pääsyä. Omaiset voivat myös pyytää Facebookia poistamaan tilin.

Käyttäjä voi elossa ollessaan määritellä, mitä hän haluaa tillään tehtävän. Hän voi nimetä muistotiliään hallinnoivat perintöyhteyshenkilön tai määrätä tilin poistettavaksi kuolemansa jälkeen.

Lue lisää: Tässä on Facebookin ikävin asetus – mutta se kannattaa silti tarkistaa