Digitoday

Jokainen puhelimen kameraa käyttänyt tuntee ongelman – suomalaiset keksivät ratkaisun

Julkaistu:

Tekoäly
Huonot ja rakeiset valokuvat saattavat olla tulevaisuudessa historiaa, kiitos suomalaistutkijoiden kehittämän tekoälyn.
Grafiikkasiruja kehittävä Nvidia kertoo uudesta tavasta pelastaa huonoja valokuvia. Menetelmän taustalla on Nvidian, Aalto-yliopiston ja yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston tutkijoita. He julkaisivat aiheesta tutkimusraportin (pdf), jonka tekijöihin lukeutuu useita suomalaisia.

Käytännössä kyseessä on uusi tapa soveltaa oppivaa tekoälyä. Siinä missä aiemmin tekoälyä on opetettu puhdistamaan suttuisia kuvia käyttämällä lähteenä sekä suttuista että puhdasta kuvaa, nyt sitä voidaan opettaa käyttämällä lähteenä vain kahta huonolaatuista kuvaa. Tekoälyä opetettiin 50 000 valokuvalla ja käyttämällä Nvidian grafiikkasuorittimia sekä avoimen koodin ohjelmistoa.

Teknologialle voi nähdä monenlaista käyttöä. Se voi jonain päivänä pelastaa monen tavallisen käyttäjän hämärässä otetut lomakuvat tai sitten sillä voidaan tarkentaa vaikkapa MRI-aivokuvauksissa saatuja kuvia.

Toisaalta menetelmälle voi nähdä käyttöä vaikkapa myymälävarkaiden tunnistamisessa valvontakamerakuvista tai vaikka satelliitti- ja tiedustelukuvien ehostamisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nvidia ja suomalaiset tutkijat ovat tehneet uraa uurtavaa työtä tekoälyn kanssa ennenkin. Viime vuonna he esittelivät menetelmän, jolla voi luoda esimerkiksi tarkkoja ja uskottavan näköisiä kuvia täysin kuvitteellisista ihmisistä.

Yksi myös uusimpaan valokuvatutkimukseen osallistunut tutkija Tero Karras kertoi IS Digitodaylle, mihin kaikkeen heidän teknologiansa voi yltää.

Lue lisää: Suomessa kehitetään hiljaisuudessa uutta tekniikkaa – mullistaa pelaamista ja autoilua

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt