Kommentti: Android-puhelimia odottaa suuri muutos – ja se on hyvä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kommentti: Android-puhelimia odottaa suuri muutos – ja se on hyvä

Julkaistu: 11.7.2018 10:41

Googlen ja EU:n kiistassa on tulossa päätös aivan lähiaikoina. Sen myötä Android näyttänee pian eurooppalaisille käyttäjille toisenlaiselta, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.

Googlen ja EU:n monivuotinen vääntö siitä, mitä Android on ja mitä sen pitäisi olla, on lähestymässä isoa virstanpylvästä. Vuonna 2016 kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin käynnistämän antitrustitutkinnan oletetaan johtavan EU:n langettamiin, jopa miljardien eurojen arvoisiin jättisakkoihin. Päätöksestä saatetaan kuulla aivan lähipäivinä, arvelee Washington Post.

Lyhyesti: EU:n mukaan Google käyttää hallitsevaa markkina-asemaansa pakottamalla puhelinvalmistajat ”kaikki tai ei mitään” -malliin. Puhelimiin ei ole mahdollista saada Google Play -sovelluskauppaa, ellei käyttöjärjestelmään sisällytä myös Chrome-selainta ja oletusarvoiseksi hakukoneeksi Googlea. Tämän lisäksi kilpailevien, muiden kuin Googlen kehittämien Android-versioiden käyttö valmistajan muissa laitteissa on kielletty.

Kyse ei ole aivan pikkuasiasta. Nyt määritellään, miltä Android-käyttöjärjestelmä näyttää tulevaisuudessa. Se tuskin säilyy nykyisen kaltaisena.

Oletettavasti lopputulos saattaa olla se, että pakkokytkyt sovellusten välillä rikotaan tai vaihtoehtoisesti käyttöjärjestelmän on tarjottava vaihtoehtoja. Jälkimmäistä nähtiin Euroopassa viime vuosikymmenellä, kun Microsoftin oli taivuttava tarjoamaan kilpailevia selaimia Internet Explorerin rinnalle Windowsiin.

Lue lisää: Microsoft sopi EU:n kanssa selainriitansa

Vaikka tuolloinen selainvalinta oli harvinaisen kökösti toteutettu, se oli tehokas. Microsoftin IE- ja Edge-selainten yhteenlaskettu markkinaosuus pöytätietokoneissa on kirjoitushetkellä Netmarketsharen lukujen mukaan noin 17 prosenttia (ylivoimainen ykkönen 63 prosentilla muuten sattuu olemaan eräs Google Chrome-selaimineen).

Käyttäjä häviää – aluksi

Kun Androidiin tulee muutoksia, lyhyellä tähtäimellä todennäköisesti käyttäjä häviää. Google on kutonut sovelluksistaan ja palveluistaan niin tiiviin ja hyvin toimivan kokonaisuuden, että ulkopuoliset sovellukset todennäköisesti rikkovat sitä.

Mutta jollei tuota tiukaksi kudottua verkkoa rikota, Googlelle jää monopoli, jossa muille sovellusten tekijöille ei juuri tilaa ole.

Vaihtoehtoja on nytkin, mutta ihmiset eivät niistä tiedä. Esimerkiksi Microsoftin Launcher tuo Android-puhelimeen Microsoftin sovellukset ja palvelut Googlen tilalle tai rinnalle. Olisi varsin suotavaa, että ihmisille olisi tarjolla enemmän kuin yksi tapa käyttää puhelintaan.

Lue lisää: Yksi sovellus riittää – näin panet Android-puhelimen kokonaan uusiksi

EU:n päätös iskee Googlen bisnesmallin ytimeen, sillä yhtiö haluaa kerätä tietoja käyttäjistään ja kohdentaa niiden perusteella mainoksia. Google pelkää, että jollei sen hakukone ole itsestäänselvyys, myös rahantulo saattaa hyytyä.

 EU:n päätös iskee Googlen bisnesmallin ytimeen.

EU:n sääntely saattaa johtaa siihen, että Google päätyy tarjoamaan eurooppalaisille käyttäjilleen parempia ehtoja kuin kotimaassaan USA:ssa.

Näin kävi myös Facebookin tapauksessa, kun EU:n gdpr-tietosuoja-asetus pakotti yhtiön tekemään tiedonkeruustaan läpinäkyvämpää. Atlantin takana alettiin vaatia samoja oikeuksia amerikkalaiskäyttäjille, minkä jälkeen Facebook on soutanut ja huovannut niiden myöntämisen ja taka-askeleiden välillä.

Joka tapauksessa nyt nähtävä päätös on vain välietappi. Jos EU langettaa sakot, Google riitauttaa asian sataprosenttisella varmuudella, ja asiaa puidaan helposti vielä tulevatkin vuodet.

Mutta tämä pakottaa Googlen luomaan B-suunnitelman. Sellaisen, joka muuttaa perustavanlaisesti eurooppalaisille tarjottavaa Androidia vaihtoehtojensa puolesta.

Silloin lisää vaihtoehtoja saavat käyttäjät voittavat pidemmän päälle – ja halukkaat voivat pysyttäytyä myös Googlen iloisessa perheessä.

Ellei sitten Google päädy venkoilemaan ja vedättämään EU-linjausten jälkeenkin, kuten Facebook.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?