Digitoday

Mies järkyttyi YouTubessa – tekijänoikeusvalitus omasta biisistä ja tulot ohjattu muualle

Julkaistu:

YouTube
Muusikon tekemä kappale synnytti tekijänoikeusvalituksen häntä itseään vastaan.
Googlen videopalvelu YouTube tarjosi muusikko Paul Davidsille melkoisen yllätyksen äskettäin. Hän kertoo videossa saaneensa valituksen musiikkikappaleen väärinkäytöstä.

Asiasta uutisoi BBC. Davids perehtyi asiaan ja oli "varsin järkyttynyt" huomatessaan, että kyseinen kappale oli hänen itse tekemänsä taustaraita, jollaisten avulla muut voivat vaikkapa harjoitella soittamista.

Kappale oli päätynyt toiselle YouTube-kanavalle, jonka pitäjä oli soittanut ja laulanut sen päälle. Kantelun synnytti YouTuben Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmä, joka syytti Davidsia tekijänoikeusloukkauksesta kappaleen päälle nauhoittaneen käyttäjän sijaan. Lisäksi YouTube katsoi, että Davidsin videosta syntyvät tulot kuuluvat Davidsin kappaleen vieneelle henkilölle.

Davids otti yhteyttä käyttäjään, joka pyysi anteeksi ja samalla lupaa videonsa säilyttämiseen palvelussa. Davids suostui pyyntöön, koska hänen mukaansa video tuskin tuottaa paljon rahaa. YouTube korjasi virheensä osaltaan muutaman tunnin kuluessa ja peruutti valituksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tällainen oli tarina varsin kummallisesta tekijänoikeusvalituksesta. Tällaisia luultavasti tapahtuu koko ajan, Davids pohtii videossaan.

Tekijänoikeuksien valvonta YouTubessa on herättänyt ihmetystä ja ärtymystä monesti ennenkin. Joskus esimerkiksi kotivideon taustalla oleva musiikki on riittänyt videon poistamiseen. Näin kävi ainakin kuuluisassa tanssiva vauva -jutussa, jossa videon taustalla soinut Princen kappale synnytti yli 10 vuoden tekijänoikeuskiistan. Vasta kesäkuussa juttu sovittiin oikeuden ulkopuolella, Digital Music News kertoo.

On kuitenkin olemassa uhka, että vastaavat tapaukset räjähtävät jatkossa YouTuben ulkopuolellakin. Tähän oltiin jo mahdollisesti menossa osana EU:n kaavailemaa uutta tekijänoikeusdirektiiviä. Esitys kaatui EU-parlamentissa ja palasi valmistelupöydälle.

Lue lisää: Kommentti: ”Meemikielto” kaatui – se on hyvä (vaikkei kieltoa koskaan ollutkaan)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt