Etkö saa Windowsista selvää tai tökkiikö hiiren käyttö? Kurkista tänne - Digitoday - Ilta-Sanomat

Etkö saa Windowsista selvää tai tökkiikö hiiren käyttö? Kurkista tänne

Julkaistu: 8.7.2018 16:00

Windows 10 sisältää useita aputoimintoja, kun teksti on liian pientä, hiirtä on vaikea kohdistaa tai väreistä on hankala saada selkoa.

Windows 10:n asetuksista löytyy joukko aputoimintoja, joista on hyötyä niin hetkittäin kuin pysyvämminkin käyttäjästä riippuen. Löydät kaikki avut painamalla Windowsin alapalkin vasenta nurkkaa ja valitsemalla hammasratas > Aputoiminnot.

Katso lähempää

Aputoimintojen Näyttö-kohdasta voit muun muassa säätää, miten paljon päänäytöllä esitettävää sisältöä zoomataan. Vaihtoehdot ovat 125, 150 ja 175 prosenttia.

Suurennuslasi-kohdassa voit viedä zoomauksen vielä pidemmälle kuin koko näyttöä lähennettäessä – aina 1600 prosenttiin saakka. Oletuksena suurennuslasi lähentää koko näyttöä, mutta voit valita sen suurentavan esimerkiksi vain hiiren osoittimen ympärillä olevan näkymän. Aktivoi suurennuslasi painamalla yhtä aikaa pohjaan Windows-näppäin ja +. Kytke se pois painamalla Windows-näppäin ja Esc.

Aputoimintojen osio Kohdistimen ja osoittimen koko helpottaa kirjoittamista ja hiiren käyttöä. Kohdistin tarkoittaa esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmassa näkyvää pystyviivaa, joka merkitsee parhaillaan aktiivista kohtaa.

Lue lisää: Onko tiedosto hukassa tietokoneellasi? Näin löydät sen varmasti

Huomaa, että kohdistimen paksuuden muuttaminen koskettaa vain Microsoftin omia ohjelmia. Asetuksella ei ole vaikutusta esimerkiksi Google Docs -asiakirjaa muokatessa.

Hiiren osoittimesta pääset vaihtamaan sen kokoa ja väriä valkoisesta mustaksi tai mustaksi läpinäkyvyyden kera.

Värisuodattimet-osio auttaa etenkin värisokeita suodattamalla värit heille sopiviksi. Suodattimista on apua muillekin, jos näkymiin haluaa kontrastia vaikkapa vaihtamalla värit käänteisiksi. Kontrastin muuttamiseen on myös oma osionsa Suuri kontrasti. Siellä voit todellakin ottaa käyttöön suuren kontrastin tai vaikka vaihtaa tekstinkäsittelyyn liittyviä värejä.

Lukija puolestaan puhuu ääneen ruudulla näkyviä elementtejä ja esimerkiksi tekstiä sitä kirjoitettaessa. Lukijaan tottuminen vaatii vähän aikaa, ja aluksi sen käytös vaikuttaa sekavalta. Mutta kaikella on logiikkansa.

Jopa silmää seurataan

Ääni ja Tekstitys ovat kuulovammaisille tarkoitettuja apureita. Voit muuttaa äänenvoimakkuutta koko laitteessa tai sovelluskohtaisesti tai vaihtaa stereoäänet monoon. Windowsin ääni-ilmoituksista voi saada myös visuaaliset merkit.

Apurit eivät lopu tähän. Voit esimerkiksi puhua Windowsille kirjoittamisen sijaan, joskaan suomea ei tueta. Lisäksi puheentunnistus herättää kysymyksiä tietosuojasta.

Fyysisen näppäimistön sijaan voit käyttää näytöllä esitettävää virtuaalista näppäimistöä. Hiirtä voit puolestaan käyttää fyysisen näppäimistön numeronäppäimillä. Voit jopa käyttää silmäohjausta, jos sinulla sattuu olemaan tuettu silmänseurantalaite. Toiminto on kokeellinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?