Digitoday

EU-parlamentti hylkäsi kiistellyn tekijänoikeusuudistuksen

Julkaistu:

Paljon vastustusta herättänyt esitys palaa nyt takaisin valmisteluun.
Äänestys oli melko tiukka: 318–278, ehdotus palaa nyt takaisin valmisteluun

Kiistelty tekijänoikeusdirektiivi on hävinnyt äänestyksen Euroopan parlamentissa. Äänestys oli varsin tiukka: 318 parlamenttiedustajaa äänesti lakiehdotusta vastaan, 278 puolesta. 31 äänesti tyhjää.

Ehdotus palaa nyt takaisin valmisteluun, ja siitä on määrä äänestää uudelleen syksyllä, kertoo Financial Times.

Uudistus on herättänyt paljon tunteita. Käytännössä Facebookin kaltaiset sivustot eivät voisi jakaa enää yhtä vapaasti sisältöä, vaan esimerkiksi esikatselulinkeissä näkyvät uutisartikkeleiden kuvat ja uutisotsikot tulisivat tekijänoikeuksien alaisiksi. Ehdotuksessa muun muassa Facebookin tulisi maksaa julkaisijoille korvauksia, jos sen käyttäjät jakavat niiden sisältöjä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet internetin jättiyritykset, kuten Google, ovat vastustaneet muutosta ja sanoneet sen loukkaavan internetin vapautta.

Tunteita herättänyt ehdotus

Toinen kiistelty kohta on BBC:n mukaan direktiivi 13, joka valvottaisi nettisivustot valvomaan, että niiden käyttäjät eivät jaa tekijänoikeuksia loukkaavaa sisältöä.

Esimerkiksi kuvapalvelu Instagramin tai Facebookin tulisi valvoa, että käyttäjät eivät jaa tekijänoikeuden suojaamia kuvia.

Koska kaikkia käyttäjiä on mahdotonta valvoa, on pelätty, että tämä johtaisi linkkien ja kuvien automaattiseen suodattamiseen.

Tämän on pelätty olevan altista virhetulkinnoille. Osa vastustajista pelkää myös, että esimerkiksi internet-meemejä ei voisi enää uudistuksen jälkeen jakaa.

Puolustajien mukaan ehdotus parantaisi erityisesti mediatalojen tekijänoikeuksia ja yhtenäistäisi EU-maiden lainsäädäntöä.