Digitoday

Elisalta maailman ensimmäinen kaupallinen 5g-verkko kahteen kaupunkiin

Julkaistu:

5G
Suomalaisoperaattori alkaa myydä 5g-liittymiä. Toistaiseksi Elisan verkko toimii Tampereella ja Tallinnassa.
sTeleoperaattori Elisa ilmoittaa avanneensa maailman ensimmäisen kaupallisen 5g-verkon. Verkot avattiin Tallinnassa ja Tampereella. Verkkoa esiteltiin Tampereelta Tallinnaan Viron talous- ja rakenneministeri Kadri Simsonille soitetulla puhelulla.

5g tuo nykyiseen 4g:hen verrattuna kasvaneet tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmät viiveet ja mahdollisuuden kytkeä verkkoon merkittävästi aiempaa enemmän laitteita. Tekniikan odotetaan mahdollistavan esimerkiksi tehokkaamman etätyöskentelyn sekä uudenlaiset liikenne-, terveydenhuolto- ja energiatehokkuus- sekä viihdesovellukset.

– Jatkossa esimerkiksi miljoona katsojaa voi seurata korkealaatuisena live-lähetyksenä samaa jalkapallo-ottelua ilman viiveitä millä tahansa päätelaitteella, sanoo Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila tiedotteessa.

Tällä hetkellä Elisan 5g-verkko on toiminnassa ainoastaan Tampereella ja Tallinnassa, kertoo Elisan osastopäällikkö Eetu Prieur Ilta-Sanomat Digitodaylle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Prieurin mukaan tämänhetkinen 5g-verkko on toteutettu Huawein verkkolaitteilla. Myös päätelaitteina toimivat Huawein mobiilireitittimet.

– Teemme toki tiivistä yhteistyötä muidenkin valmistajien kanssa, Prieur sanoo.

Teleoperaattori ei ole vielä julkistanut 5g-urakkansa toteuttajaa.

Elisa alkaa myydä heti 5g-liittymiä, joiden hinta vaihtelee noin 45 eurosta 50 euroon kuussa riippuen siitä, ovatko äänipuhelut mukana. Liittymän nopeudeksi luvataan 600 megabittiä sekunnissa.

5g-verkon avaamisella on tavallisten käyttäjien kannalta toistaiseksi hyvin vähän merkitystä, sillä kaupoissa ei ole vielä myynnissä 5g-puhelimia. Lisäksi liikenne- ja viestintäministeriö ei ole vielä myöntänyt lupia 5g-taajuusalueille. Syksyksi odotetaan lupia 3400–3800 megahertsin alueelle, mikä mahdollistaa verkkojen laajemman rakentamisen aloittamisen.

Elisan kilpailija DNA on ilmoittanut tuovansa näytteille 5g-verkon ja siihen perustuvan älykodin SuomiAreenassa heinäkuun puolessa välissä.

Korjaus: Soitto Viroon oli ministeri Kadri Simsonille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt