”Sensuurikone” ja ”linkkivero” ottivat harppauksen EU:ssa – kohtalonpäivä kahden viikon päästä - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Sensuurikone” ja ”linkkivero” ottivat harppauksen EU:ssa – kohtalonpäivä kahden viikon päästä

EU-direktiivi digitaalisista tekijänoikeuksista herättää kovaa vastarintaa. Vastustajat pyrkivät saamaan esitykseen muutoksia ennen sen hyväksymistä.

21.6.2018 9:40

Kiistellyt ”sensuurikoneeksi” ja ”linkkiveroksi” kutsutut artiklat etenivät eilen EU:n lakiasioiden komiteassa. Seuraavaksi niistä äänestetään EU-parlamentin täysistunnossa, joka pidetään näillä näkymin 4. heinäkuuta.

Nämä kuuluvat suurempaan uudistuspakettiin, joka on viralliselta nimeltään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla.

”Linkkiveroksi” tai ”esikatseluveroksi” kutsutussa 11. artiklassa on kyse lehtiartikkelien esikatselukuvien ja -tekstien näyttämisestä esimerkiksi sosiaalisen median jaoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Facebookin näyttämät esikatselunäkymät, joissa tyypillisesti näkyy artikkelin otsikko, aloituskuva sekä ingressi.

Esityksen mukaan päätäntävalta asiassa olisi jäämässä jäsenvaltioille, mutta se antaisi vahvemmat oikeudet uutisten kustantajille näiden verkossa jaettuihin aineistoihin. Käytännössä tämä tarkoittaisi kustantajille maksettavia tekijänoikeuskorvauksia.

Suurimman kohun nostaneessa ”sensuurikoneeksi” tai ”meemikielloksi” nimetyssä artikla 13:ssa on kyse verkossa toimivien palveluntarjoajien velvollisuudesta suodattaa ja estää tekijänoikeuksilla suojattujen sisältöjen luvaton julkaiseminen alustallaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Googlen, Instagramin, Facebookin ja muiden verkkoyhtiöiden olisi tutkittava koneistetusti kaikki niihin ladattava aineisto ennen sen julkaisemista.

Tekijänoikeusneuvos Viveca Still opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi Ilta-Sanomat Digitodaylle alkukuusta, että käytännössä palveluntarjoajalla olisi esityksen mukaan täysimääräinen vastuu kaikesta käyttäjien palveluun tallentamasta sisällöstä.

Lue lisää: EU:ssa muhii todellinen pommi – saattaa johtaa verkkosivujen sulkemiseen

Tämä koskisi esimerkiksi kotivideoita, joissa kuuluu tekijänoikeudella suojattua musiikkia sekä meemikuvia, eli eläviä ja kehittyviä nettivitsejä, jotka pohjautuvat usein omin luvin lainattuun kuvaan tai videoon.

Tämä on herättänyt pelkoa lain jäämisestä kuolleeksi kirjaimeksi tai joidenkin palvelujen vetäytymisestä Suomen kaltaisilta pieniltä markkina-alueilta, koska palveluilla ei ole mahdollisuuksia aineistojensa laajamittaiseen suodatukseen.

Esitys on herättänyt raskasta arvostelua ympäri internetin. Sen äänekkäin kriitikko on saksalainen Piraattipuolueen europarlamentaarikko Julia Reda, joka on ilmoittanut vastustavansa esitystä ja liputtaa parhaillaan #SaveYourInternet-kampanjan puolesta. Kampanjan tarkoitus on avata esityksen sisältö uudelleenarvioitavaksi ja tehdä siihen muutoksia. Kampanja kohdistuu etenkin 13. artiklaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?