Uudenlainen teknologia ihmisten tarkkailuun kehittyy. MIT-yliopisto Yhdysvalloissa on kokeillut seinien läpi katsomista radioaaltojen avulla ihmisten näkemiseksi. Nyt teknologiaa on höystetty tekoälyllä, joka tunnistaa kohteita automaattisesti.
RF-Pose-nimistä teknologiaa esitellään lyhyellä videolla, jonka löydät jutun lopusta. Menetelmä käyttää tekoälyä opettaakseen langattomille laitteille ihmisten asentojen ja liikkeiden tunnistamista vaikka seinän läpi.
Tiedotteen mukaan RF-Pose perustuu neuroverkkoon, joka analysoi ihmisistä kimpoavia radiosignaaleja. Näin luodaan dynaamisia tikku-ukkoja, jotka toistavat seurattavan henkilön tekemisiä reaaliajassa.
Lue lisää: Uutuusvimpain näkee ihmiset seinien takaa
Tutkijat näkevät tässä uuden keinon pelastaa esimerkiksi maanjäristysten uhreja sortuneista rakennuksista. Samaan aikaan teknologia voi auttaa ikääntyneitä asumaan yksin. Esimerkiksi kaatumiset voidaan havaita ilman että asukkaan tarvitsee kantaa mukanaan mitään laitetta avun kutsumiseksi.
Mutta samaan aikaan potentiaali myös ihmisten entistä tarkempaan ja automatisoituun vakoiluun on ilmeinen. Etenkin, sillä tutkijoiden mukaan teknologia ei ainoastaan tunnista liikkeitä, vaan pystyy liikkeiden perusteella tunnistamaan myös yksittäisiä ihmisiä oikein 83 kertaa 100:sta.
MIT korostaa, että tutkimukseen osallistuneilta pyydettiin lupa tietojen keräämiseen, ja tiedot on salattu ja muutettu nimettömiksi tietosuojan varmistamiseksi. Todellisen elämän käyttötilanteissa tavoitteena on, että teknologiaa käyttävät ihmiset aktivoivat sen itse suorittamalla tietyn sarjan liikkeitä, jotka toimivat eräänlaisena avaimena.