Digitoday

Telkkari pimenee yli 400000 kodissa 2 vuoden kuluttua – kohta on aika toimia

Julkaistu:

Televisio
Vain noin puolella antenni-tv-verkossa olevista suomalaiskodeista on valmius vastaanottaa teräväpiirtolähetyksiä. Normaalitasoiset lähetykset loppuvat vuonna 2020.
Viestintäviraston tuoreen selvityksen mukaan yli 400 000 antenni-tv-verkossa olevalta suomalaiskotitaloudelta puuttuu yhä valmius vastaanottaa antenni-tv-lähetyksiä vuonna 2020. Tämä johtuu siitä, että näissä ei ole dvb-t2-televisioviritintä, jollainen tarvitaan lähetysten katsomisen jatkamiseen.

Jo nyt käytössä oleva dvb-t2-tekniikka mahdollistaa kuvanlaadultaan normaalilaatua paremmat teräväpiirtolähetykset. Tällä hetkellä antenniverkossa lähetetään rinnakkain uusia dvb-t2-lähetyksiä ja vanhempia normaalilaatuisia dvb-t-lähetyksiä. Jälkimmäiset loppuvat kokonaan 31.3.2020 jälkeen.

Tällä hetkellä vain reilussa puolessa (53 %) antenniverkon kautta televisiota katsovissa kotitalouksissa on laitteisto dvb-t2-lähetysten katseluun.

Televisiolähetyksiä katsotaan antenniverkon ohella myös kaapelitelevision kautta. Kaapelikotitalouksissa asuvien ei tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin, sillä kaapeli-tv-operaattori hoitaa sen heidän puolestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niille, jotka katsovat televisiota Yle Areenan, Ruudun tai Katsomon kaltaisista palveluista, ei tarvitse tehdä mitään. Nämä eivät perustu televisiotekniikkaan, vaan internet-suoratoistoon.

Dvb-t2-laite voi olla joko digiboksi tai televisio. Turvallisinta on ostaa laite, joka on varustettu Antenna ready HD -merkinnällä. Tämä tarkoittaa laitteen olevan testattu Suomen oloihin sopivaksi. Tämä voi olla tärkeää esimerkiksi tekstitysten näkymisen kannalta, sanoo projektipäällikkö Tiina Aaltonen Viestintäviraston tiedotteessa.

Tilanne on hieman kohentunut alkuvuodesta, jolloin dvb-t2-laitteisto puuttui noin 500 000 kotitaloudesta. Suomessa noin 1,2 miljoonaa tv-taloutta vastaanottaa lähetyksiä antenniverkosta ja noin 1,3 miljoonaa kaapeliverkosta.

Lue lisää: Yle: Suomessa puoli miljoonaa pian pimenevää telkkaria – näin testaat, toimiiko tv:si 2 vuoden päästä

Mikäli katsot maksukanavia antenniverkon kautta, televisiosi on dvb-t2-yhteensopiva. Maksulliset lähetykset siirtyivät tekniikkaan toukokuussa 2017.

Jos et ole varma televisiosi toimivuudesta uudistuksen jälkeen, kannattaa sinun tehdä toimiiko telkkarini -testi. Testissä esitetään selkokielisiä kysymyksiä, joilla saadaan selvitettyä television ajanmukaisuus enemmän tai vähemmän tarkasti.

Lue lisää: Tällaista televisiota sinulle kaupataan vuonna 2018 – yhdessä uudistuksessa piilee miinakenttä

Televisio-ostoksilla kannattaa olla tarkkana. Television toimivuus omassa kodissa saattaa jäädä sellaisten merkintöjen kuin 4K ja HDR, alle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt