Kommentti: Nytkö löytyi todellinen vastavoima ihmisten tiedot vieville nettifirmoille? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nytkö löytyi todellinen vastavoima ihmisten tiedot vieville nettifirmoille?

Jos yritysmaailma saa tarpeekseen someyritysten tiedonkeruusta, isojen amerikkalaisyhtiöidenkin on pakko reagoida, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.

Sosiaalinen media on saanut vastavoimaa yrityksistä, EU:sta ja kansalaisaktivisteista.

8.6.2018 9:08

Saksalainen autoteollisuuskonserni Continental kielsi alkuviikosta työntekijöitään käyttämästä työpuhelimissaan suosittuja WhatsApp- ja Snapchat-pikaviestimiä.

Linjauksen perusteeksi ilmoitettiin tietosuoja, sillä konsernin tulkinnan mukaan pikaviestimet eivät välttämättä ole EU:n tuoreen gdpr-tietosuoja-asetuksen vaatimuksen mukaisia. Asetuksella säädellään verkkopalveluiden käyttäjien mahdollisuuksia tarkistaa, hallinnoida ja poistaa heistä kerättyjä tietoja.

Continentalin päätös ei ole ihan mitätön. Konsernilla on 245 000 työntekijää ympäri maailman.

Päätös voi silti olla suurempi kuin 245 000 ihmistä koskeva. Se nimittäin saattaa esitellä ihan uuden vastavoiman sosiaalisen median jäteille, jotka haalivat ihmisistä käsittämättömät määrät tietoa.

EU:n vastustelu ei tunnu riittävän

Tähän asti EU on ainoita voimia maailmassa, joka on tosissaan pannut kampoihin somejäteille. Kansalaisaktiviteettia on toki nähty, mutta siitä datavuoren päällä istuvat amerikkalaisyhtiöt eivät olisi voineet vähempää välittää.

Nettiyhtiöiden on helppo viitata kintaalla myös EU-lainsäädännölle. WhatsApp kysyi käyttäjiltään ”oletko 16 vuotta täyttänyt”, ja myöntävän vastauksen antanut sai jatkaa palvelun käyttöä aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

WhatsAppin emoyhtiö Facebook puolestaan ujutti pakollisen gdpr-kyselyn oheen vaikeasti kieltäydyttävän kysymyksen kasvontunnistuksen käyttöönotosta. Eli sen sijaan, että yhtiö olisi parantanut käyttäjiensä mahdollisuuksia hallita heistä kerättävää tietoa, Facebook alkoikin kerätä sitä entistä enemmän. Temppu etsii törkeydessään yhä veroistaan.

EU ei pystynyt laittamaan Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergia oikeasti koville. Eräiden väitteiden mukaan hän olisi valehdellut USA:n kongressin kuulemisessa.

 Jos ja kun isot firmat havahtuvat siihen, että niiden tiedot vaarantuvat yksittäisten käyttäjien kautta, nousee sosiaalisen median rohmuille todellinen vastavoima.

Vaikka somejätit ovat isoja firmoja, ne ovat nopeita liikkeissään. Sovelluksiin on helppo tehdä muutoksia muutaman tunnin sisällä siitä, kun Kalifornian-pääkonttoreissa keksitään uusia tapoja venkoilla. Näihin EU ei pysty vastaamaan kovinkaan ketterästi.

Asiat saattavat kuitenkin muuttua, jos kansalaisaktivismin ja ajoittain EU:n rinnalle nousevat isot yritykset. Ne pystyvät reagoimaan asioihin verrattain nopeasti.

Syy on enemmän kuin ymmärrettävä. Yksittäiset ihmiset ovat joutuneet luovuttamaan tietojaan somefirmoille jo vuosikaudet.

Useimmat ihmiset ovat kuitenkin jonkin yhtiön työntekijöitä. Jos ja kun isot firmat havahtuvat siihen, että niiden tiedot vaarantuvat yksittäisten käyttäjien kautta, nousee sosiaalisen median rohmuille todellinen vastavoima. Sille ei ole varaa viitata kalifornialaisten tiedostopalvelinvuorien varjossakaan.

Toki voi käydä myös niin, että tiedonkeruun kulttuuri voittaa, ja jatkossa kaikilla on erilliset työ- ja yksityispuhelimet, jotka eivät saa olla yhteydessä toisiinsa.

Molemmissa tapauksissa on vaan iso sääli, että tavalliset ihmiset ehtivät jo menettämään yksityisyytensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?