Kiistelty esitys verkkosivujen suodatuksesta etenee EU:ssa – Tärkeä äänestys kesäkuun lopulla

Julkaistu:

Tekijänoikeudet
Kiistelty tekijänoikeusdirektiivi on etenemässä tärkeään äänestykseen kesäkuun loppupuolella.
Euroopan unionin kaavailema tekijänoikeusuudistus huolestuttaa mahdollisen sisältösuodatuksen ja toisaalta uutisartikkelien käyttöä rajoittavan linkkiveron takia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeusneuvos Viveca Stillin mukaan Suomi on pitänyt esitettyjä ratkaisuja ongelmallisina ja teknisesti keskeneräisinä. Esitys on kuitenkin menossa kaikkine ongelmineen pian kriittiseen äänestykseen Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokuntaan 20. tai 21. kesäkuuta.

– Valiokunnan äänestyksellä on erittäin suuri merkitys. Jos se on samansuuntainen kuin Euroopan neuvoston yleisnäkemys, niin se antaa osviittaa lopullisesta ratkaisusta, Still sanoo.

Jos se on erisuuntainen, pyritään niin sanotuissa trilogineuvotteluissa löytämään kompromissi komission, neuvoston ja Euroopan parlamentin näkemysten välillä.

– Ei ole ollenkaan selvää, että esityksen mukainen ratkaisu edistää eurooppalaisten palveluiden ja luovan alan kasvua ja sisällön saatavuutta sisämarkkinoilla, Still katsoo.

Direktiiviehdotusta ei ole laadittu kuluttajien näkökulmasta, mutta se saattaa myös hyödyttää heitä joillakin tavoilla. Oikeuksien haltijat eivät esimerkiksi voisi syyttää tekijänoikeuksien loukkaamisesta suoraan yksittäisiä käyttäjiä.

Tämä kohta ehdotuksessa on kuitenkin yksi niistä, joihin Stillin mukaan liittyy erittäin paljon kysymyksiä. Seurauksena voi olla vuosia kestävä oikeudellisesti epäselvä tilanne.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt