Harvinainen video: Tältä näyttää huippumodernin ”datatehtaan” lukittujen ovien takana Helsingissä

rac

Julkaistu:

Datakeskukset
Telia avaa Helsinkiin jättimäisen palvelinkeskuksen. Ilta-Sanomat Digitoday tutustui ”datatehtaaseen” ennen virallisia avajaisia.
Yllä olevalla videolla näytetään, miltä näyttää Telian Helsinki Data Centerissä. Tavallisesti keskuksiin ei päästetä lainkaan ulkopuolisia.

Teleoperaattori Telia avaa Helsinki Data Center -datakeskuksen Helsingin Pitäjänmäelle tänään keskiviikkona. Laitos on ollut rajoitetussa tuotantokäytössä jo muutaman viikon ajan.

Datakeskukset ovat lukemattomista palvelintietokoneista sekä niiden toimintaa tukevasta infrastruktuurista rakentuvia laitoksia. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa kännyköillä tehtävistä toiminnoista siirtyy datakeskuksiin, sillä mobiililaitteet eivät pysty pyörittämään yhä raskaammiksi käyviä sovelluksia.

– Datakeskukset ovat verkolle sama kuin mitä satamat ovat laivoille ja lentokentät lentoliikenteelle, selittää Telian datakeskusliiketoiminnan johtaja Pasi Sutinen.

160 miljoonan euron laitoksen on tarkoitus toimia yhtäjaksoisesti 30 vuoden ajan. Se palvelee paitsi Telian omia asiakkaita, myös ulkopuolisia palvelinkapasiteettia tai -tilaa vuokraavia tahoja. Telia arvioi käyttävänsä keskuksen 24 megawatin tehoista omiin palveluihinsa noin 15 prosenttia.

Sutisen mukaan nykyisin on tapana rakentaa jättimäisiä datakeskuksia useamman pienen sijaan. Tärkein syy on energiatehokkuus ja lämmön kierrättäminen, joka ei onnistu yhtä hyvin pikkukeskuksissa. Lisäksi niiden sijoittaminen verkon risteyskohtiin eli asutuskeskuksiin tekee palveluista nopeampia.

Sutinen sanoo datakeskuksen aukeamisen näkyvän tavalliselle Telian liittymäasiakkaalle nettipalvelujen laadun kasvamisena ja odotteluaikojen lyhentymisenä. Lisäksi se mahdollistaa tulevaisuuden virtuaalitodellisuussovellukset, joiden uskotaan lisääntyvän nopeasti.

Sutinen arvioi Telian keskuksen olevan Euroopan 15 suurimman joukossa. Se on tällä hetkellä Pohjoismaiden suurin avoin datakeskus. Googlen Haminan-keskus on suurempi, mutta se on vain Googlen käytössä. Norjan Måløyhin rakenteilla olevasta keskuksesta tulee valmistuessaan suurempi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt